AB korsan saldırıların bittiği Somali’deki misyonu 2 yıl daha uzattı

Avrupa Birliği (AB), ticaret gemilerine saldıran deniz korsanlarıyla mücadele kapsamında Somali açıklarında görevlendirilen Atalante Operasyonu adlı misyonun süresini uzattı.

AB’den yapılan açıklamada, 2008 yılından bu yana Aden Körfezi ile Hint Okyanusu arasındaki bölgede görevlendirilen birliklerin süresinin 2 yıl daha uzatıldığı bilgisi paylaşıldı. Misyon kapsamında halen bin 200 denizciyle birlikte 6 savaş gemisi ve 2 ila 3 arasında keşif uçağı bölgede bulunuyor.

Somali açıklarında 2000’li yılların ikinci yarısından itibaren artan korsan faaliyetleri nedeniyle Avrupa Deniz Gücü (Eunavfor) ve Avrupa Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (PESD) kapsamında Somali’ye güç gönderilmişti.

Dünya üzerindeki petrol taşımacılığının yüzde 40’ı Arap Denizi’yle Aden Körfezi’nde yapılırken, birçok ticaret gemisi de bu bölgeden geçiyor. Birleşmiş Milletler’e göre, daha önce sona erdirilen NATO misyonu ve AB’nin yürüttüğü Atalante Operasyonu sayesinde 2012 yılından bu yana herhangi bir korsan saldırısı olmadı.