AB ve Kanada serbest ticaret anlaşmasını imzaladı

Avrupa Birliği ve Kanada, Belçika’daki anlaşmazlıklardan dolayı üç gün ertelenen serbest ticaret anlaşmasını resmen imzaladı.

AB ile Kanada arasındaki gümrük haklarının yüzde 99’unun ortadan kaldıracak olan anlaşma, Avrupa Parlamentosu ve Kanada Parlamentosu tarafından onaylandıktan sonra, önümüzdeki aylarda geçici olarak ve kısmen yürürlüğe girecek. Anlaşma, 2017’nin başında Avrupa Parlamentosu’nda oylamaya sunulacak.

Anlaşmanın nihai olabilmesi için daha sonra ulusal parlamentolar ve AB’nin yerel parlamentoları tarafından da onaylanması gerekecek. Diğer bir ifadeyle en az 38 ulusal veya bölgesel meclisin onayı gerekiyor. Bu da yılları alabilecek bir süreci ifade ediyor. Anlaşmayı belirsizliklerle dolu bir dönem bekliyor.

CETA olarak özetlenen anlaşma, ithalatları yüzde 1.6’yı, ihracatları da yüzde 2.0’yi temsil eden dost bir ülke ile gümrük haklarını ortadan kaldırıyor. Bu anlaşma, son günlerde özellikle Belçika’nın Valon bölgesinin muhalefetiyle karşılaştı.

3.6 milyon nüfuslu Fransızca dilli bu bölgenin parlamentosu CETA’yı onaylamayı reddetti ancak Anayasa Mahkemesi onayladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Anlaşmanın özünde hiçbir değişiklik olmadı” dedi.

Avrupa Ticaret Komiseri Cecilia Malmström ise “Avrupa halklarının büyük bir çoğunluğu serbest ticaretten yana” iddiasında bulundu.