ABD İran'da rejim değişikliği istemiyor ama...

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İran’da rejimi devirme arayışında olmadıklarını, “radikal tavır değişikliği” istediklerini savundu.

John Bolton, Kudüs ziyaretinde basına açıklamada bulundu. Bolton, İran’a yönelik ekonomik yaptırımları ve ülkede son aylarda düzenlenen protesto eylemlerine dikkat çekti.

Bolton, “Açık olmak gerekirse, Amerikan politikası İran’a bir rejim değişikliği değildir, ama bizim istediğimiz rejim tarafından radikal bir tavır değişikliğidir” dedi.

İRAN’DAKİ PROTESTOLAR ‘KOMPLO’ DEĞİL

İran’daki protesto gösterilerini Tahran’ın uzun zamandan beridir kötü ekonomi yönetimine bağlayan Bolton, 2015’teki nükleer anlaşmanın bu kötü yönetimin etkilerini “hafiflettiğini” söyledi.

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ve ekonomik yaptırımlara dönmesi ile birlikte, ortaya çıkardığı derin negatif etkisinin öngördüklerinden daha sert olduğuna dikkat çeken Bolton, İran’daki eylemlerin de organizeli olmadığını ve bir komplo olmadığını kaydetti.

İRAN’LA ANLAŞMAYA HAZIRIZ AMA...

Bolton, ABD’nin İran rejimi ile bir anlaşmaya hazır olduğunu ancak eğer Washington’un taleplerine uymazsa, “İran’ın hiçbir zaman operasyonel nükleer silah elde etmeyeceğini açık bir şekilde belirtmek için maksimum baskı uygulayacaklarını” ifade etti.