ABD askerleri Afganistan’da kalmaya devam edecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, daha önce sayılarının azaltılmasının planlandığı Afganistan’daki askerlerin yıl sonuna kadar kalacağını duyurdu.

Beyaz Saray’da Savunma Bakanı Ashton Carter ve Genelkurmay Başkanı Joe Dunford ile birlikte açıklama yapan Obama, Afganistan’daki 8 bin 400 Amerikan askerinin 2017’ye kadar bu ülkede kalmaya devam edeceğini söyledi.

Afganistan’daki savaşın boyutlarına dikkat çeken Obama, Talibanların halen ‘tehdit’ olmaya devam ettiklerinin altını çizdi. “Afgan güvenlik güçleri halen olmaları gereken düzeyde güçlü değiller” diyen Obama, ABD askeri varlığının kendisinin görev süresi boyunca mevcut sayısında kalacağını ilan etti.

Obama, Afganistan’daki askerlere ilişkin kararını kendisinden sonra seçilecek ABD başkanına bıraktığını belirtti. 

Beyaz Saray, daha önceki planlamasında Afganistan’daki 8 bin 400 Amerikan askerinin sayısını bu yıl sonuna kadar 5 bin 500’e düşürmeyi amaçlıyordu.

Talibanlar ile Afganistan yönetimi arasında geçtiğimiz yıl başlayan ve Taliban lideri Molla Ömer’in öldürülmesi ardından kesilen görüşmelerin en önemli maddelerinden biri de ülkedeki yabancı askerler. Talibanlar, halen 13 bin civarındaki yabancı ülke askerinin geri çekilmesini isterken, batılı ülkeler buna ülkenin yeniden Taliban kontrolüne geçeceği endişesiyle karşı çıkıyor.

2001 yılında Talibanların devrilmesiyle sonuçlanan müdahaleden bugüne kadar Afganistan’da 2 bin 300 ABD askeri yaşamını yitirdi.