ABD’den Kuzey Kore ve İran’a ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanı, füze denemeleri nedeniyle gerginlik yaşadıkları Kuzey Kore yönetimiyle diyalog aradıklarını duyurdu.

Bakan, ayrıca Suriye rejim lideri Esad’ın ülkenin geleceğinde rolü olamayacağını savunurken, İranlı savaşçıların ülkeyi terk etmesini istedi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore ve Suriye ile İran konularına da değindi.

Geçtiğimiz Cuma günü yeni bir kıtalar arası füze denemesi yapan ve tepki alan Kuzey Kore’yle diyalog aradıklarnı söyleyen Tillerson, ABD’nin Pyongyang yönetimini devirmeyi düşünmediğini vurguladı. Tillerson, “Ordumuzu 38’inci paralelin kuzeyine göndermek için bahane aramıyoruz” derken, iki Kore’nin birleştirilmesi gibi bir hedeflerinin de olmadığını söyledi.

Suriye konusuna da değinen Tillerson, rejim lideri Beşar Esad’ın ülkenin geleceğinde rolünün olmadığını söyledi. Tillerson, Suriye’de savaşan İranlı gruplara da değinirken, bu grupların geri çekilmesi gerektiğini savundu.

Tillerson, İran’ın bölgede ‘yayılmacı bir siyasetinin’ olduğunu söylerken, buna karşı ‘müttefik ülkelerle’ engel olmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.