ABD’den Rusya’ya Güney Osetya ‘işgali’ tepkisi

ABD ile Rusya arasında karşılıklı yaptırımlarla devam eden gerginlik, Mike Pence’nin Gürcistan ziyaretiyle daha da süreceğinin işaretlerini veriyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi tarafından alınan yaptırım kararlarına Rusya’dan diplomatik temsilciliklerdeki çalışan ve diplomat sayısını üçte iki oranında azaltmayla yanıt verilmişti.

Kongre yaptırımlarının Başkan Donald Trump tarafından imzalanacağını söyleyen Başkan Yardımcısı Mike Pence, 2008 yılından bu yana Rusya’nın derin anlaşmazlıklar içinde olduğu Gürcistan’da idi.

Gürcistan’a bağlı olan Güney Osetya’nın 2008 yılında Rusya tarafından ele geçirilmesine değinen Pence, ülkesinin Rusya’nın ‘işgalini’ kabul etmediğini yineledi. Rusya, 2008 yılındaki müdahalesiyle Gürcistan askerlerinden arındırılan Güney Osetya’nın yanı sıra Abhazya’yı bağımsız devlet olarak tanıyor.

ABD’nin Gürcistan’ı stratejik partneri’ olarak gördüüğünü söyleyen Pence, “Bizler sizinleyiz ve sizin tarafınızdayız” diyerek, Rusya’ya mesaj verdi.

Mike Pence, Gürcistan’ın NATO üyeliğini desteklediklerini yinelerken, bu açıklama iki ülkenin Gürcistan’daki askeri tatbikatına denk geldi.

Mike Pence, dün Estonya’nın başkenti Tallinn’de yaptığı açıklamada ise, Rusya’nın bin 200’ün üzerindeki diplomat ve temsilcilerdeki çalışan sayısını 755 kişi kadar düşürmesi talebinin ‘ABD’nin müttefiklerinin güvenliğini sağlama misyonunu etkilemeyeceğini’ söylemişti. Pence’in Gürcistan’dan sonraki durağı ise 5 Haziran’da NATO’ya üye olan ve 2006 yılında Sırbistan’dan ayrılan Karadağ olacak.