ABD, eski bir Nazi’yi Almanya’ya iade etti

ABD, 2. Dünya Savaşı’nda Trawniki toplama kampında gardiyan olarak çalışan şimdi 95 yaşında olan Jakiw Palij’i Almanya’ya iade etti. ABD’deki savcılar, Palij’in 1943 sonbaharında gerçekleştirilen katliamda rol oynadığına da karar verdi.

2. Dünya Savaşı’nda Trawniki toplama kampında görev yürüten eski SS üyesi 1949 yılında ABD’ye gitmiş ve New York kentinde yaşamaya başlamıştı.

Söz konusu SS üyesi bugün sabah saatlerinde Almanya’nın Düsseldorf kenti havaalanına indi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü “Palij’in gelmesi ile federal hükümet ahlaki sorumlulara çok net bir mesaj gönderiyor” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise, tarihi anlamak için, kabullenmek gerektiği açıklamasında bulundu. Tarihe ilişkin Nazi terörüne ve suçlarına ilişkin dürüst bir tartışma yürütülmesi gerektiğini de söyleyen Maas, “Sorumluluğumuzu üstleniyoruz” dedi.

Polonya’da doğan SS üyesi Jakiw Palij, Trawniki toplaa kampında SS yardımcısı olarak 1941-1943 yılları arasında çalışmıştı. 1943 sonbaharında SS üyeleri, “Hasat şenliği” adı altında kampta bulunan 6 bin Yahudi’yi katletmişti.

Palij 1949 yılında ABD’ye göç etmiş ve 8 yıl sonra da ABD vatandaşı olmuştu. Göç ettiği zaman 2. Dünya Savaşı sürecinde bir çiftçi olduğunu iddia etmiş ve yalan söylediği ortaya çıktıktan sonra bütün hakları bir hakim tarafından 2003 yılında iptal edilmişti.

Savcılık ise Palij’in gardiyan olarak Yahudilerin kaçmasını engellediği için katliama direkt katıldığı yönünde bir karara varmıştı. Ancak kendisi bu suçlamayı kabul etmemişti. Toplama kampında SS yardımcısı olduğu netleştikten sonra ABD Palij’i o zaman doğduğu köyün bağlı olduğu Polonya ve köyün şu anda bağlı olduğu Ukrayna’ya iade etmeye çalışmıştı. ABD Palij’i Almanya’ya da iade etme girişimlerinde bulunmuştu. Almanya ise Palij’in Alman vatandaşı olmadığı için uzun bir süre bu talebi geri çevirmişti.