ABD Kore’ye askeri seçenek yerine enerji yaptırımı istiyor

ABD, aralıklarla askeri müdahale seçeneğini gündeme getirdiği Kuzey Kore yönetimine karşı müdahale yerine ekonomik yaptırımlara ağırlık vermekten yana.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan yeni tasarıda, nükleer ve balistik füze denemeleri nedeniyle Kuzey Kore’ye enerji yaptırımları ile yönetime yönelik yaptırımlar yer alıyor.

Yaptırım tasarısında Kuzey Kore’ye yönelik enerji ambargosu istenirken, petrol satışının hedeflendiği bildiriliyor. Fransa ve Britanya’nın da desteklediği tasarıda Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un mali varlıklarının dondurulması da bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump da, Kuzey Kore’ye yönelik sadece ‘en kötü durumda’ askeri müdahale seçeneğinden yana olduğunu duyurdu. Trump, askeri müdahalenin ‘ilk seçenek’ olmadığını kaydetti.

Kuzey Kore yönetimi son olarak Pazar günü bir hidrojen bombası denemesi yaptığını duyurmuştu. Denemede kullanılan bombadaki patlayıcının 160 kiloton olduğu ve bunun ise 1945’te Hiroşima’ya atılan atom bombasından 10 kat daha büyük olduğu tahmin ediliyor.