ABD’nin Afganistan stratejisi belirsizliğini koruyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’daki askeri stratejisine ilişkin belirsizlik devam ederken, son yıllarda 13 bini aşkın yabancı askere rağmen ordu birliklerinin kontrolü kaybetmesi bunda önemli rol oynuyor.

Mayıs ayında yapılan değerlendirmelerde Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Afganistan’da 8 bin 400 olan asker sayısını 3 ila 5 bin arasında arttırmak istediği belirtilmişti. Diğer ülkelerden 5 bin kadar askerin de olduğu Afganistan’da Talibanlarla ordu birlikleri arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor.

TRUMP’IN SOĞUK BAKMASININ ETKİSİ Mİ?

Ülkedeki NATO misyonu kapsamında görev yapan çoğu ABD’den on binlerce askerin çekilmesiyle Afganistan ordusunun yetersiz kaldığı ortaya çıkmıştı. Buna karşın Pentagon’un normal şartlarda Temmuz ayı ortasında vermesi planlanan ek birlik kararının halen çıkmaması dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz gün Wall Street Journal’de yer alan bir haberde, ABD Başkanı Donald Trump’ın Afganistan’a daha fazla asker gönderilmesi fikrine soğuk baktığı iddia edilmişti. Haberde, Talibanların son iki yılda birçok bölgeyi kontrolü altına almış olmasını dikkate alan Trump’ın ABD askerlerini geri çekmeyi tartıştığı iddiasına da yer verilmişti.

Pentagon’dan dün yapılan açıklamada ise, Savunma Bakanı James Mattis’in bu konuya ilişkin kararını önümüzdeki günlerde açıklayacağı belirtilmişti.

700 MİLYAR DOLARI AŞKIN MALİYETE RAĞMEN BAŞARI UZAKTA

11 Eylül 2001 saldırıları ardından El Kaide liderini teslim etmeyen Talibanlara karşı ABD öncülüğünde başlatılan operasyon sonrasında ülkenin kontrolü büyük ölçüde sağlanmıştı. Ancak şu anda ülkenin sadece yüzde 60’lık bir kısmı Afgan ordusunun kontrolünde ve bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 66 civarındaydı.

Ayrıca son yıllardaki saldırıların arttığı bilinirken, bu artış son aylarda ciddi bir düzeye ulaştı. 1 Mart ve Mayıs ayı sonu itibariyle ülkede toplam 6 bin 252 çatışma ve saldırı meydana gelirken, Aralık 2016-Şubat 2017 arası üç aylık döneme oranla yüzde 21 artış yaşandı.

15 yılda ABD’ye 714 milyar dolara mal olan Afganistan’a müdahalede 2 bin 200’ü aşkın asker de yaşamını yitirdi. Halen ülkede görev yapan 8 bin 400 Amerikan askerinin 2 bini aşkın kısmı El Kaide ile DAİŞ’e bağlı gruplarla mücadele kapsamındaki operasyonlara dahil edildi.

Ancak tüm askeri ve mali etkinliğe rağmen çatışmalar devam ederken, ülkedeki afyon üretiminin de önceki yıllara oranla arttığı bildiriliyor. 2015 yılında Afganistan’da üretilen afyonun 1,5 milyar doları bulduğu, 2016’da ise 3 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.