ABD’nin Afrika ülkeleriyle ekonomik müzakereleri yine sonuçsuz

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Afrika ülkeleri arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri, bir kez daha sonuçsuz kaldı.

Yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın Trans Pasifik Ticaret Anlaşması’ndan geri çekilmiş, Avrupa Birliği (AB) ile sürdürülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinden çekilmişti.

Trump, ABD’nin Kanada ve Meksika’yla üyesi olduğu Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’ndan (NAFTA) geri çekilme tehdidinde de bulunmuştu.

Ancak Afrika ile dış ticarete yönelik net bir tutumu olmayan Trump’ın gönderdiği müzakerecilerle Afrika ülkeleri arasında uzlaşma sağlanamadı.

ABD Kongresi’nin 2000 yılında kabul ettiği Afrika Büyüme ve Fırsatlar Kanunu (AGOA) kapsamındaki yeniden müzakereler, Batı Afrika ülkesi Togo’da yürütülüyordu.

Afrika’dan 38 ülkenin dahil olduğu AGOA kapsamında bu ülkelerden ABD’ye yapılan binlerce ürün türünün ihracatına gümrük vergileri alınmıyor. Ancak AGOA’dan tüm ülkelerin eşit bir biçimde yararlanamadığı ve bu ülkelerin çıkarlarını da gözetecek yeni bir planın gerekli olduğu bildiriliyor.

ABD’nin Afrika ülkeleriyle dış ticaret açığı dünyanın diğer ülkelerine oranla oldukça düşük. 2008 yılında 64 milyar dolara ulaşan bu açık, günümüzde 7,9 milyar dolara kadar gerilemiş durumda. Bunda özellikle ABD’nin petrol üretiminin artması ve Nijerya ile Angola’dan petrol alımının azaltılmış olmasının payı yüksek.

Donald Trump, daha önceki birçok serbest ticaret anlaşmasının ABD’nin zararına olduğunu savunuyor. 2016 verilerine göre ABD’nin 2,2 trilyon dolarlık ihracatına karşılık ithalatı 2,7 trilyon dolar gibi yüksek bir oranda.

ABD dış ticaret açığının en yüksek olduğu yıl ise, 762 milyar dolar gibi rekorla 2006 yılında kaydedilmişti.