ABD’nin Avrupa’daki askerleri: Pompeo 4 ülkeye tur düzenliyor

Geçtiğimiz haftalarda Almanya’daki binlerce askerini geri çekme kararı alan ABD’nin Dışişleri Bakanı Pompeo’nun önümüzdeki hafta askerlerin yerleştirilecekleri Avrupa ülkelerine seyahat düzenleyeceği duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, NATO aidatlarını geciktirdiği iddiasıyla Almanya’da bulunan 35 bin askerin sayısının 25 bine düşürüleceğini duyurmuştu. Geçtiğimiz hafta Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, toplamda 11 bin 900 askerin Almanya’dan geri çekileceği ve bunların sadece 5 bin 600 kadarının ‘Rusya ile devam eden gerginlikler’ nedeniyle farklı Avrupa ülkelerinde konuşlandırılacağı belirtilmişti.

Rusya ile gerginliklerde adı en çok duyulan ve muhafazakâr yönetiminin Donald Trump tarafından açıkça desteklendiği Polonya da bu ülkelerden biri. Bu ülkedeki 4 bin 500 askere ek olarak bin Amerikan askerinin daha konuşlandırılması planlanıyor.

POMPEO 4 ÜLKEYE TUR DÜZENLEYECEK

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun önümüzdeki hafta 4 Avrupa ülkesine bir tur düzenleyeceği duyuruldu. Bakan Pompeo, 11 Ağustos’ta başlayacağı tur kapsamında bin askerin daha gönderileceği Polonya’nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Avusturya’yı da ziyaret edeceğini belirtti.

Pompeo, “Bu çok ‘önemli’ ve oldukça ‘üretken’ bir ziyaret olacak” diye konuştu.

Ziyaretin aynı zamanda Çin’in Avrupa üzerindeki etkisini azaltma çalışmalarının da bir parçası olacağı tahmin ediliyor. Pompeo, son olarak Çin Telekom devi Huawei’nin etki alanını genişletmesine karşı ABD’nin müttefiklerini uyarmıştı.