Sri Lanka’ya marksist cumhurbaşkanı!

Sri Lanka'da seçmenler, beş yıllık krizle yağmalanan ülkede yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ülkenin başına Che Guevara hayranı bir marksisti seçti.

Anura Kumara Dissanayaka, ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu. Che Guevara ve Fidel Castro hayranı olan Dissanayaka, partisinin hükümete karşı yürüttüğü iki ayaklanmanın ardından silahlı mücadeleden vazgeçmişti. 

Seçimlerin sonuçları açıklandığında 55 yaşındaki Anura Kumara Dissanayake, Sri Lanka’nın dokuzuncu ve ilk Marksist cumhurbaşkanı oldu.

Sri Lankalılar geçmişten kopmayı tercih ederek kitlesel bir katılım gösterdi. Seçime katılım oranı %77 oldu.

Sonuçların açıklanması karmaşık bir prosedür gerektirdi. Dinassayake oyların %42.3'ünü alarak birinci oldu, ancak %50 +1 oy barajını aşamadı. 

Ülke tarihinde ilk kez seçim komisyonu “tercihli oyları” saymak zorunda kaldı. Sri Lanka'da seçmenler tek bir aday seçebiliyor ya da ilk üç adayı tercih sırasına göre sıralayabiliyor.

Dissanayake, oy kullandığı sırada “Bu seçimin Sri Lanka tarihindeki en büyük dönüm noktası olacağına inanıyorum” demişti. 

Çevresinde bilinen adıyla “AKD” kampanyası boyunca, 2022'deki mali çöküşten sorumlu olan ülkenin “yozlaşmış” siyasi elitlerine karşı bir meydan okuma mesajı vermişti. 

Haftalar geçtikçe, bu mesaj giderek artan sayıda Sri Lankalının beğenisini kazandı.

Daha zaferi resmileşmeden, 2023 yılında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzalanan anlaşmayı “yırtıp atmayacağını” açıklayan ADK, ancak bazı maddeleri yeniden müzakere edeceğini ifade etti. 

AKD seçim bildirgesinde “Sri Lanka'da ilk kez iktidar bir avuç ayrıcalıklı ve yozlaşmış ailenin elinden halkın hükümetine geçecek” diye söz verdi. 

Halk Kurtuluş Cephesi'nin (JVP) Marksist okulunda tam eğitim alan AKD, çocukluk kahramanlarının Marx, Lenin ve Engels'in yanı sıra portreleri hala ofisini süsleyen Fidel Castro ve Che Guevara olduğunu söylemişti. 

1971 yılında JVP adadaki yetkililere karşı ilk ölümcül ayaklanma başlatmış ve bu ayaklanma 20.000 kişinin ölümüyle kısa sürede kanlı bir şekilde bastırılmıştı. On altı yıl sonra, ademi merkeziyetçilik yasasının adanın Tamil azınlığına yetkiler vermesinin ardından parti yeniden silahlı mücadele başlatmıştı. Bu ikinci isyan 1989 yılında sona erdi ve bazı tahminlere göre 60 bin kişi öldü.

Anura Kumara Dissanayaka 2014 yılında JVP'nin başına geçtiğinde geçmişe bir çizgi çekti ve silahlı mücadeleden vazgeçti. ADK, “Sri Lanka halkını bir daha asla silaha sarılmayacağımız konusunda temin ederiz” dedi.