İsrail, Lübnan’da geniş çaplı saldırı başlattı

İsrail ordusu pazartesi sabahı Lübnan’da Hizbullah hedeflerine yönelik geniş çaplı bir operasyon başlattığını duyurdu.

Gazze Şeridi'nde savaş 353. gününe,  Hizbullah'ın Lübnan'ın güney sınırında bir destek cephesi açmasının ise 352. gününe girildi. 

Lübnan cephesinde son günlerde çatışmalar şiddetlendi. Pazar günü Şii partinin sınırdan yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Hayfa'ya 8 Ekim 2023'ten bu yana ilk kez saldırı düzenlediğini duyurmasıyla gerilim daha da tırmandı. Bu saldırıdan önce ise İsrail, Hizbullah’ın çağrı cihazlar ve telsizlerini patlatmış, komuta kademesine hava saldırısı düzenlemişti. Patlamalar ve saldırılarda aralarında üst düzey komutanların da olduğu onlarca kişi ölmüş, binlerce kişi yaralanmıştı. 

Pazartesi sabahı, İsrail ordusunun Hizbullah hedeflerine yönelik geniş çaplı bir operasyon başlattığını duyurdu. 

Ordu şimdilik bu saldırılarla ilgili daha fazla ayrıntı vermedi. Ancak Jerusalem Post'a göre saldırılar, Tir Marcayun, Nabatiye ve Bekaa yakınlarındaki ormanlık alanlarda roket ateşlemek için kullanılan “yeraltı bölgelerini” hedef aldı.

Reuters'in aktardığına göre İsrail ordu sözcüsü, İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah mevzilerini “İsrail'e ateş açma niyetini tespit ettikten” sonra vurmaya başladığını bildirdi. 

İsrail ordusu Lübnan'daki saldırıların “yakın gelecekte de devam edeceğini” duyurdu. 

İsrail ordu sözcüsü ayrıca İsrail ordusunun Lübnan'da “daha kapsamlı ve daha kesin” saldırılar düzenlemeye hazırlandığını belirtti.