Sri Lanka seçimlerini sol aday kazandı

Sri Lanka’da başkanlık seçimini sol aday Anura Kumara Dissanayaka kazandı.

SRİ LANKA DEVLET BAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Sri Lanka Seçim Komisyonu, İşçi sınıfı yanlısı ve siyaset karşıtı seçkinci kampanyasıyla gençler arasında popülerlik kazanan Anura Kumara Dissanayaka'nin Sri Lanka'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığını duyurdu.

Seçim Komisyonu’nun bugün yaptığı açıklamaya göre, 55 yaşındaki Dissanayaka, oyların yüzde 42,3'ünü alarak ikinci sıradaki muhalefet lideri Sacit Premadasa'yı geride bıraktı. İki yıldır görevde olan Geçici Başkan Ranil Wickremesinghe açık farkla üçüncü oldu.

Dissayanaka, seçmenlere iyi yönetim ve yolsuzluğa karşı baskı sözü verdi. Yeni başkan ayrıca gıda ve ilaçta gelir vergisini ve KDV'yi azaltmak istiyor.

2 YIL ÖNCE BİNLERCE KİŞİ BAŞKANLIK SARAYINA BASKIN DÜZENLEMİŞTİ

Dissanayaka'nın şimdiki lideri olduğu Ulusal Halk Gücü partisi, 1970'lerde ve 1980'lerde 80 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği iki başarısız ayaklanmaya öncülük etti. 2020'deki en son parlamento seçimlerinde oyların yüzde dördünden azını aldı.

Cumartesi günkü başkanlık seçimi, Sri Lanka'da iki yıl önce mali ve ekonomik krizin doruğa ulaştığı kitlesel protestolardan bu yana yapılan ilk seçim oldu. Dönemin devlet başkanı Gotabaya Rajapaksa, binlerce kişinin resmi konutunu basmasının ardından ülkeden kaçtı.