Japonya’da sel nedeniyle 60 bin kişi tahliye edildi, bir kişi kayıp

Japon yetkililer şiddetli yağmurun neden olduğu sel nedeniyle cumartesi günü ülkenin orta kesiminde yaşayan 60 binden fazla kişinin tahliye edilmesini emretti ve bir kişinin kayıp olduğu bildirildi.

Bölgeler Bakanlığı'ndan Masaru Kojima, yerel saatle 11:00 itibariyle bölgedeki yaklaşık on nehirde sel meydana geldiğinin teyit edildiğini duyurdu. 

Bu nehirlerden üçünün taştığı ve sel sularının yakınlardaki topluluklara ulaştığını bildirildi. Yetkililer binalara ve altyapıya verilen zararın boyutlarını değerlendiriyor. 

Yerel yetkililer, Ishikawa vilayetindeki Wajima, Suzu ve Noto kasabalarının yaklaşık 44 bin 700 sakininin bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını duyurdu.

Yangın ve Afet Yönetim Ajansına göre, Niigata Eyaleti ve daha kuzeydoğudaki Yamagata Eyaletinde yaşayan yaklaşık 16 bin kişiye de tahliye emri verildi.  

Bölgeler Bakanlığı, çok sayıda binanın sular altında kaldığı ve yolların toprak kaymaları nedeniyle kapandığı Wajima'da bir kişinin kayıp olduğunu duyurdu. 

Japonya Meteoroloji Ajansı Ishikawa vilayetini maksimum alarm durumuna geçirerek “ölümcül” tehlikelere karşı uyardı. 

Wajima ve Suzu, 1 Ocak'ta Japonya'nın merkezinde en az 236 kişinin ölümüne neden olan 7.5 büyüklüğündeki depremden en çok etkilenen kasabalar arasındaydı. Bölge, binaları yerle bir eden, yolları tahrip eden ve büyük bir yangına neden olan felaketin yaralarını sarmaya devam ediyor. 

Japonya'daki yağış seviyeleri son yıllarda ülkenin çeşitli bölgelerinde rekor seviyelere ulaşırken, sel ve toprak kaymaları bazen ölümle sonuçlandı. Uzmanlar iklim değişikliğinin bu olayların sıklığını, yoğunluğunu ve öngörülemezliğini arttırdığını düşünüyor.