Kolombiya’da 9 bin hektardan fazla orman yandı

Kolombiya'nın batı ve güneybatısında kuraklık ve sıcaklığın körüklemesiyle devam eden orman yangınlarında 9,000 hektardan fazla alanın yandığı bildirildi.

Yetkililer tarafından cuma günü yapılan açıklamaya göre yangınlardan en fazla Tolima, Cundinamarca, Huila, Nariño, Cauca ve Valle del Cauca bölgeleri etkilendi. 

Ulusal Risk ve Afet Yönetimi Birimi'ne göre cuma öğle saatlerinde yarısı batıdaki Tolima departmanında olmak üzere en az 25 yangın aktif durumdaydı.

Aynı kaynağa göre, yangınlardan en çok etkilenen ve bir su kemeri ile evlerin tahrip olduğu Nagataima köyünde iki kişi yaralandı. Bakanlığın çevre ajansı Cortolima'ya göre buradaki sıcaklık 41°C'yi aştı.

Başkent Bogota'ya çok uzak olmayan komşu Cundinamarca'da (batı) yollar kapatıldı. Bu bölgede onlarca itfaiyeci ordu helikopterlerinin yardımıyla alevlerle mücadele ediyor.

Geçen pazar günü genel felaket durumu ilan edilen güneybatıdaki Huila departmanında altı belediye hala yanıyor.

Kolombiya Hidroloji, Meteoroloji ve Çevre Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Ghisliane Echeverry'ye göre bu bölgelerde “yağış sıkıntısı ve yangın alarmı vermeye elverişli sıcaklık artışı var”.

Brezilya, adeta “yangın salgını” ile kasıp kavrulurken, eylül ayının ilk 17 gününde 61.572 yangın kaydedildi; bu rakam 2023 yılı eylül ayının tamamında 46.498 olarak kayda geçmişti. 

EKVADOR VE PERU’DA DA ÇOK SAYIDA YANGIN VAR

Diğer Latin Amerika ülkelerini de sıcak hava dalgası ve şiddetli yangınlar vurdu. Ekvador'da 23 Ağustos ve 18 Eylül tarihleri arasında 23.000 hektardan fazla alan kül olurken, Peru'da çok sayıda yangından etkilenen üç departmanda olağanüstü hal ilan edildi.