BM iletişim araçlarının silaha dönüştürülmesine tepki gösterdi

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, uluslararası hukukun “zararsız” gibi görünen nesnelerin patlayıcı olarak kullanılmasını yasakladığını belirtti.

BM Güvenlik Konseyi, bu hafta Lübnan'da Hizbullah'a ait çağrı cihazları, telsizler ve diğer iletişim cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılmasının ardından Cezayir’in talebi üzerine toplandı. 

Toplantıda konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, “Siviller arasında terör yaymaya yönelik şiddet uygulamak bir savaş suçudur” dedi. 

“Savaşın kuralları vardır” diye ısrar eden Türk,  ‘bağımsız, titiz ve şeffaf’ bir soruşturma yapılması çağrısını yineledi. 

Türk, “İster sivil ister silahlı grup üyesi olsun, binlerce kişinin aynı anda, söz konusu cihazların kimin elinde olduğu, saldırı anında nerede bulundukları ve içinde bulundukları ortam bilinmeden hedef alınması uluslararası insancıl hukuku ve uygulanabildiği yerlerde uluslararası insancıl hukuku ihlal eder” dedi.

“Dolayısıyla, bu koşullar altında, bu tür saldırıların ayrımcılık, orantılılık ve tedbir gibi temel ilkelere nasıl uygun olabileceğini tasavvur etmek zordur” diyen Türk, şunları ekledi:  “Bu saldırılar, iletişim araçlarının silah haline geldiği savaşta yeni bir gelişmeyi temsil etmektedir.  Bu yeni normal olamaz.” 

Toplantı öncesinde BM Genel Sekreter Sözcüsü tüm taraflara “azami itidal” çağrısında bulundu. 

Sözcü Stéphan Dujarric, “Bugün Beyrut'ta meydana gelen ölümcül saldırı da dâhil olmak üzere Mavi Hat (Lübnan ile İsrail arasındaki BM sınır hattı) çevresinde tırmanan gerginlikten büyük endişe duyuyoruz. Tüm tarafları derhal gerilimi düşürmeye çağırıyoruz. Herkes azami itidal göstermelidir.” dedi.

İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon basına verdiği demeçte “Lübnan'da Hizbullah ile savaşa girme niyetimiz yok, ancak bu şekilde devam edemeyiz” diyerek İsrail vatandaşlarını “savunma” ihtiyacında ısrar etti.