Fas’ta 150'den fazla kişi yasadışı göçü teşvikten yargılanıyor

Fas adalet sistemi, İspanya’nın Ceuta bölgesine yönelik geniş çaplı bir yasadışı sınır geçme girişiminin ardından, 150’den fazla kişiyi yasadışı göçü teşvik etmek suçundan yargılıyor.

Hükümet sözcüsü Mustapha Baitas, perşembe günü yaptığı açıklamada, Pazar günü yaklaşık 3.000 kişinin sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarla Ceuta'ya girmeye çalıştığını belirtti.

Baitas, düzenlediği basın toplantısında, “Bazı gençler, sosyal medyadaki yabancılar tarafından göç etmeye teşvik ediliyor” diyerek durumu eleştirdi. 

Sözcü ayrıca yasadışı göçle mücadele çerçevesinde 152 kişinin yargı önüne çıkarıldığını ve tüm sınır geçiş girişimlerinin engellendiğini sözlerine ekledi.

SEKİZ AYDA 22 BİNİ AŞKIN GÖÇMEN KANARYA’YA ULAŞTI

Olay günü, çoğunluğu Faslı olan yüzlerce göçmen, İspanya’ya ulaşma umuduyla ülkenin kuzey kıyısındaki Fnideq bölgesinde dikenli telleri aşmaya çalıştı. Güvenlik güçleri bölgeye göz yaşartıcı gaz bombaları atılarak müdahalede bulundu. 

Ağustos ayında Fas yetkilileri, 11.300'den fazla yasadışı göç girişimini engellediklerini açıkladı. Fas’tan Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenler için ana rota, hâlâ tehlikeli Atlantik rotası olarak bilinen ve Kanarya Adaları’na ulaşan hattı olmaya devam ediyor. 

Bu rotada, 2024 yılının ilk sekiz ayında 22.300’den fazla göçmen Kanarya Adaları’na ulaşarak, bir önceki yıla göre %126'lık bir artış gösterdi.

GENÇ İŞSİZLİĞİ

Fas’taki genç nüfusun büyük bir kısmı işsizlikle boğuşuyor. Resmi verilere göre, 15-24 yaş arası gençlerin dörtte biri ne eğitimde ne de iş hayatında yer alıyor. Bu durum, gençleri göç yollarına iten başlıca sebeplerden biri olarak öne çıkıyor.