Sri Lankalılar cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başında

Sri Lanka halkı, cumartesi günü Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy kullanmaya başladı.

Ülke, 2022'de yaşanan yıkıcı mali krizden çıkış yolunu ararken, birçok seçmen bu zorlu dönemi geride bırakmak ve kemer sıkma politikalarına son vermek istiyor.  Yerel saatle 7.00'de başkent Kolombo ve çevresindeki sandıklarda uzun kuyruklar oluştu.

Cumhurbaşkanlığı görevini 2022'den bu yana yürüten 75 yaşındaki Ranil Wickremesinghe, ülkenin toparlanmasını sürdürme vaadiyle yeniden aday oldu. Sabah saatlerinde oyunu kullanan Wickremesinghe, basına yaptığı açıklamada "Umudum Sri Lanka'yı kalkındırmak" dedi ve "Bu ülkeyi iflastan çıkardım, çok şey başardım" iddiasında bulundu. 

Wickremesinghe, Temmuz 2022'de Gotabaya Rajapaksa'nın iktidardan indirildiği protestoların ardından göreve gelmişti. Sri Lanka, o dönemde 46 milyar dolarlık dış borç ve döviz rezervlerinin tükenmesi nedeniyle ekonomik çöküşün eşiğine gelmişti.

2023 yılında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan müzakereler sonucu ülke, sert vergi artışları ve kamu harcamalarındaki kesintiler karşılığında 2,9 milyar dolarlık acil yardım aldı. IMF yardımı sonrası ekonomi toparlanmaya başladı, ancak IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre yoksulluk oranı artmaya devam etti. Bugün, 22 milyonluk nüfusun dörtte birinden fazlası yoksulluk içinde yaşıyor.

Wickremesinghe’nin karşısında, iki güçlü rakip seçimlerde öne çıkıyor: 55 yaşındaki sol koalisyon lideri Anura Kumara Dissanayaka ve merkez sağın adayı 57 yaşındaki Sajith Premadasa. Dissanayaka, "yozlaşmış elitler" olarak adlandırdığı eski yönetimleri eleştirirken, Premadasa IMF ile yeni müzakereler yapma vaadinde bulunuyor. Ancak IMF, Sri Lanka'nın halen kırılgan bir süreçte olduğuna dikkat çekiyor ve ekonomik reformlardan geri adım atılmaması gerektiğini vurguluyor.

Seçim sonuçlarının pazar günü açıklanması bekleniyor. Adaylardan hiçbiri %50 oy barajını geçemezse, ikinci ve üçüncü tercihler devreye girerek kazanan belirlenecek.