Türk devletinin katlettiği isimler için 3 kentte adalet eylemi

İHD üyeleri ve kayıp yakınları Amed, Êlih ve Colemêrg'de Türk devleti tarafından katledilenler için adalet arayışını sürdürdü.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla yaptıkları eylemlerinin 815. haftasında Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.  Eyleme, kentte bulunan sivil toplum örgütü temsilcileri ve kayıp yakınları katıldı.

Yağmura rağmen eylemlerini gerçekleştiren kayıp yakınları, 24 Eylül 1994 tarihinde Dersîm'in Seyidxan (Gökçek) köyü Mirik mezrasında Türk askerleri tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Dilek (3), Gülizar (34) ve Düzali Serin (34), Hatun (25), Elif (20), Yeter (18) ve Haydar Işık (60) ve 8 Ekim 1994’te çıplak ve başı ezilmiş şekilde Gökçek Jandarma Karakolu’nun hemen alt tarafında cenazesi bulunan Ali Işık (23) için adalet arayışını sürdürdü.

Kayıpların öyküsünü İHD Kayıp Komisyonu üyesi Berfin Elçi okudu.

ÊLIH

Êlih’te de İHD üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerinin 551. haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) yöneticileri katıldı. Bu haftaki eylemde 1992 yılında Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesinde Hizbullahçılar tarafından kaçırılarak, kaybedilen Mehmet Zeki Akyıldız'ın akıbeti soruldu.  

İHD Şube Yöneticisi, Avukat Sinan İslam Gegin, kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini belirterek, Akyıldız’ın hikâyesini okudu.

COLEMÊRG

İHD Colemêrg Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla eylemlerinin 141. haftasında Gever ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Bu haftaki eylemde Gever’de 6 Aralık 2013 yılında Türk polisi tarafından mezarlıklara yapılan tahribatlara karşı başlatılan eylemlerde yine polisin katlettiği Mehmet Reşit ve Veysel İşbilir’in failleri soruldu.

Eyleme, DEM Parti Colemêrg Milletvekili Onur Düşünmez, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti Gever İlçe Örgütü yöneticileri, Barış Anneleri, Gever Belediye Eşbaşkanı Şoreş Diri, kayıp yakınları ve çok sayıda kişi katıldı.

Açıklama metnini ise İHD Colemêrg Şube Yöneticisi Eren Baskın okudu.