Tutsak yakınları üç kentte ‘derhal tahliye’ istedi

İnsan hakları savunucuları, hasta tutsaklar Hanife Aslan, Mehmet Emin Çam ve Mehmet Parlak’ın yaşam hakları için derhal tahliye edilmesi gerektiğini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla 2 haftada bir yaptığı oturma eylemini Konak'taki eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Eylemin 296. haftasında konuşan İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Van T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki hasta tutsak Hanife Arslan'ın (81) durumuna dikkat çekti.

Zilan Gümüş, Arslan'ın 6 yıl 3 aylık cezasının onanması üzerine 2021 yılında tutuklandığını hatırlatarak, sağlık sorunlarını anlattı, sağlık ve yaşam hakkının korunabilmesi için tahliyesini istedi.

İSTANBUL

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, her hafta düzenlediği “F Oturması” eyleminin 652’ncisini Beyoğlu’nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki 72 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Çam’ın durumuna dikkat çekildi.

Eylemde ilk olarak, cezaevinde ölüm orucu eylemi devam ederken 19 Aralık Katliamı’nı yaşayan, Wernicke Korsakoff hastası Muharrem Kurşun söz aldı.

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Mukaddes Şamiloğlu, tahliye edilmesine saatler kala 13 Eylül’de, cezaevinde kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren 71 yaşındaki Abdülmelik Okyay’ı hatırlatarak, “Hapishaneleri ölüm evine çeviren bu uygulamaların son bulması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Mehmet Emin Çam’ın sağlık durumuna dair bilgi veren Mukaddes Şamiloğlu, “Mehmet Emin Çam ve bütün yaşlı, engelli ve hasta mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" dedi.

ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 524’üncü haftasında Sakarya Caddesi üzerinde eylem yaptı. Polis eylemi engellemek istedi. Burada bulunan İHD Ankara Şube eşbaşkanları Nuray Çevirmen ve Ömer Faruk Yazmacı’ya eylemin yapılmasına "izin" verilmeyeceğini söyleyen polis, cadde üzerinde eylem yapmanın "yasaklandığını" ileri sürdü. Eşbaşkanların ısrarı üzerine polisler geri adım attı.

İnisiyatif üyeleri adına söz alan İHD Şube Eşbaşkanı Avukat Ömer Faruk Yazmacı, Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki hasta tutsak Mehmet Parlak’ın durumuna işaret etti, "Yaşam hakkının korunması ve sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılabilmesi için acilen infazının ertelenmesi gerekmektedir" dedi.

Eylemin ardından polis, haftaya eyleme engel olacağı yönünde tehditte bulundu.