PYD eşbaşkanları: Çözüm işgal edilen toprakların özgürleşmesi

PYD eşbaşkanları, Kürt Halk Önderi'nin felsefesiyle mücadelenin sürdüğünü belirterek, Suriye krizinin siyasi çözümü için Türk devleti tarafından işgal edilen toprakların özgürleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) 10. Kongresi Hesekê kentinde 700 delegenin katılımıyla devam ediyor.

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, partinin 10. kongresi vesilesiyle bölge halkını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı kutlayarak, "2003 yılından bu yana yürüyoruz. Özgürlük yürüyüşümüz şu ana kadar devam ediyor. Birçok zorlukla karşılaştık. Bölge halkının öncüsü olmayı başardık ve hâlâ da öyleyiz, şehitlerimizin kanına sahip çıkmaya devam ediyoruz” dedi.

'ÖNDERLİĞİMİZİN FELSEFESİYLE İLERLİYORUZ'

Müslim, Abdullah Öcalan'ın felsefesine dikkat çekerek, "Halkların tarihini inceledik ve bundan önemli dersler çıkardık. Halk düşmanlarının bölücülükten faydalandığını, halkları bir fırsat aracı olarak kullandığını gördük. Bu konuda Önderliğimizin felsefesi demokratik ulusu halkların kardeşliğinin temel unsuru olarak ortaya koydu. Tüm bölge halklarına ışık olan bu fikir tüm sorunların çözüm noktası olarak önümüzde duruyor” şeklinde konuştu.

Salih Müslim, Suriye'deki çatışma sürecinde amaçlarının her bölgedeki halkın durumunu iyileştirmek olduğunu belirterek, "Suriye'deki çatışmada amacımız, insanların her alandaki durumunu değiştirip, daha rahat edebilmelerini sağlamaktı. 13 yıl süren savaşın ardından partimizin çizgisinin Suriye'de yaşanan devrimin öncüsü olduğu ortaya çıktı. Suriye’de yaşanan savaş üçüncü dünya savaşının merkezi haline geldi. Halkımız bu sınavı başarıyla geçmiştir. Meşalemiz yolumuzu aydınlatıyor. Önderliğimize ve halkımıza bütün kazanımlarımızın halkımızın yararına olacağının sözünü verdik. Biz Önderliğimize ve şehitlerimize sevdalı olduğumuz sürece zafer halkımızın olacaktır” dedi.

KÜRT BİRLİĞİ

Müslim, konuşmasının devamında Suriye'deki çatışmanın çözümünün Demokratik Özyönetim ile mümkün olduğuna dikkat çekti.

Yaptıkları işin temelinde halkın yönetimi ve toplumsal diplomasi olduğunu dile getiren Müslim, "Kürt partilerinin birliğini sağlamak için taraflara yönelik birçok toplantı yaptık. Kürt birliğini inşa etmek istiyoruz. Diyaloglarımız devam ediyor. Başından sonuna kadar tüm tarafların ortak bir görüşünü oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

Suriye'deki çatışmaya ilişkin ise Müslim, "Biz buradayız. Başından beri bizi uzak tutmaya çalıştılar. 2005'ten bu yana Suriye'deki durum bu noktaya gelene kadar bizi diyalogdan uzak tutmak isteyen bazı taraflar vardı. Biz hâlâ diyalogların bir parçasıyız, çözümü uygulamaya çalışıyoruz. Partimiz öncü olarak kalacaktır. Bizim işimizin Ortadoğu'da demokratik bir değişimi hayata geçirmek olduğunu herkes bilmelidir” diyerek sözlerini tamamladı.

'KAZANIMLARI KORUYORUZ'

Kongrede söz alan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah da 10. kongreyi hassas ve zorlu bir süreçte gerçekleştirdiklerini belirterek, bölgesel ve küresel gerilimlerin kendi bölgelerini de etkilediğini söyledi.

Asya Abdullah, savunma güçlerinin direnişini selamlayarak, "YPG ve YPJ büyük fedakarlıklar yaptı. Elde edilen kazanımlar bugün QSD'nin öncülüğünde korunuyor” dedi.

Masalara konulan haritaların çözüm olmadığına dikkat çeken Asya Abdullah, "Halkın pahasına, tarihinin inkar edilmesi pahasına projeler üretiliyor. Efrin, Girê Spî ve Serêkaniyê işgal altındaki bölgelerdir. Artık muhalefet de onun bir parçası haline gelmiştir. Bizim görevimiz işgal altındaki toprakları özgürleştirmek, özgür ve onurlu bir yaşam sağlamaktır. Topraklarımızın özgürleşmesi ve Suriye topraklarının birliği olmadan çözüm olamaz” ifadelerini kullandı.

İMRALI İŞKENCESİNE TEPKİ

İmralı’da uygulanan işkence ve soykırım sistemine dikkat çeken Asya Abdullah, "3 yıldır tecrit sürüyor. Önder Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için mücadeleyi her alanda geliştireceğiz" şeklinde konuştu.

Asya Abdullah, ulusal birliğin PYD'nin siyasi stratejilerinden biri olduğunu belirterek, "Demokratik strateji çerçevesinde ulusal çizgiyi korumak, Kürt halkının haklarını korumak bizim görevimizdir. Suriye'deki Kürtlerin ve merkezi olmayan bir Suriye'nin demokrasisini inşa etmek için biz öncü rol oynamaya hazırız. Kürt siyasi hareketlerinin her alanda birliği önemlidir. Bunu başarmak için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.

Kongrede PYD'nin faaliyetlerini anlatan sinevizyon gösterimi de yapıldı.

Kongre konuşmalarla sürüyor.