İran yeni insansız hava aracı ve füzesini tanıttı

İran, bölgesel gerilimin tırmandığı bir dönemde düzenlediği askeri bir geçit töreninde yeni bir balistik füze ve tek yönlü bir saldırı dronunu tanıttı.

İrna haber ajansının bildirdiğine göre katı yakıtlı Cihad füzesi, Devrim Muhafızları'nın havacılık kolu tarafından tasarlanıp üretildi ve 1,000 kilometre operasyonel menzile sahip. 

Ajans, Şahid-136B insansız hava aracının Şahid-136'nın geliştirilmiş bir versiyonu olduğunu, yeni özelliklere ve 4,000 kilometreden fazla menzile sahip olduğunu duyurdu. 

Yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Tahran'da her yıl düzenlenen ve 1980-88 yılları arasında Saddam Hüseyin'in Irak'ına karşı verilen savaşın anıldığı bu geçit törenine katıldı. 

Pezeşkiyan, “Bugün savunma ve caydırıcılık kabiliyetlerimiz o kadar gelişti ki şeytanlar bile sevgili İran'ımıza saldırmayı düşünemez” dedi. 

İran Cumhurbaşkanı “Müslüman ülkelerin birlik ve beraberliği sayesinde, hiç kimseye, ne kadınlara, ne çocuklara, ne gençlere, ne de yaşlılara merhamet etmeyen kana susamış ve soykırımcı gaspçı İsrail'e haddini bildirebiliriz” diye ekledi 

Orta Doğu, Filistinli Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği benzeri görülmemiş saldırıdan bu yana yıkıcı bir savaşa tanıklık ediyor.

Son günlerde İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a yönelik saldırılarını artırmasıyla gerilim daha da yükseldi.