GÖRÜNTÜLÜ

Uluslararası Kürt Kültür Festivali başladı

Avrupa’nın Kürtlerin en büyük kültürel etkinliği olan Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin 32’ncisi, bu yıl “Tecrit ve işgali kıralım, Önder Apo’yu Özgürleştirelim” şiarı ile Frankfurt Rebstock Parkı’nda başladı.

Avrupa’da yaşayan Kurdistanlıların en geniş katılımlı ve uzun soluklu kültürel etkinliklerinden biri olan Uluslararası Kürt Kültür Festivali, bu yıl “Tecrit ve işgali kıralım, Önder Apo’yu Özgürleştirelim” temasıyla Almanya’nın Frankfurt kentinde on binleri bir araya getirdi. 

Kürt halkının tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak amacıyla düzenlenen festival, aynı zamanda Türk devletinin Kürt kültürüne yönelik baskı ve asimilasyon politikalarına karşı güçlü bir direnişin de sembolü haline geldi. 

Sabahın erken saatlerinden itibaren Avrupa’nın birçok ülkesinden alana akın eden binlerce kişi, güvenlik barikatlarından geçerek alana girdi. 

Festivale gelenler ulusal kıyafetleri ve taşıdıkları YPG, YPJ, YBŞ ve PKK bayrak ve flamaları büyük bir coşku yarattı. 

“Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük” talebi alandaki binlerce kişinin talebini simgelerken, sık sık “Biji Serok Apo”, “Be Serok Jiyan Nabe”, “Jin Jiyan Azadi” sloganları yankılandı.

STANTLARA YOĞUN İLGİ

Festivalde, Türk devletinin Kürt halkı ve kültürü üzerindeki baskıları, kayyum politikaları ve Kürt kültürünü yok etmeye yönelik soykırım uygulamalarına karşı tepkiler ön planda olurken, Kürt kültürünü tanıtmak amacıyla kurulan stantlar ve sergilenen minyatürler büyük ilgi gördü. 

Kürt halkının dostları ve Avrupai kültür kurumları da kendi renkleriyle etkinliğe katılım sağladı. Alanda Kürt tarihine ve mimari zenginliğine dikkat çeken sanatçı Amel tarafından hazırlanan “Gundê Kurdan” minyatürü de büyük bir ilgi gördü. 

KÜRT MÜZİĞİ VE GOVEND

Festival alanında TEV ÇAND tarafından kurulan stantlarda, govend grubu ve sanatçılar ile Kurdistanlılar birlikte halay çekti. Kürt müziği, dansı ve halk oyunları festival alanında büyük bir coşku ile sergileniyor. 

Kültürel etkinliklerin yanı sıra, Kürt yazarlar, açılan kitap sergilerinde okurlarıyla buluştu. Kurdistani ulusal renklerle süslenen alan, Kürt Demokratik Toplum Merkezleri ve diğer Kürt kurumların açtığı stantlarla renklendi. Kurdistani bir yayın evi de alanda stant açarak, kitaplarını okuyucularla buluşturdu. 

ÇOCUKLAR İÇİN ZAROK MA ÇADIRI

Alanda, çocukları ile gelenler için kolaylık sağlamak için özel oluşturulan “Zarok Ma” stant/çadırı çocukların ilgi odağı oldu. Çocuklara yönelik Kürtçe oyun ve etkinlikleri sergilenerek, çocukların iyi zaman geçirmesi sağlanıyor. 

KOBANÊ STANDI

Alanda kurulan başka bir stant ise Kobanê Davası adı altında Türk devleti tarafından rehin alınan Kürt siyasetçileri Selahattin Demirtaş ve diğer tutsakların fotoğraflarıyla süslendi. Alanda büyük ilgi gören stant da Kürt halkı siyasetçileriyle dayanışmasını ortaya koyuyor. 

Kürt Kültür Festivali programı, ulusal marş Ey Raqîp’in okunması ve saygı duruşunun ardından başladı. 

Ardından KCDK-E Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever kitleyi selamlamak için sahneye çıktı. 

Zübeyde Zümrüt yaptığı  konuşmada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan hamleye dikkat çekerek, “Önder Apo’ya karşı uluslararası komplonun yıldönümü 10 Ekim 2023 yılında Özgürlük hamlesi başlatıldı. Bu kampanya için Kürt halkı alanlarda oldu. Avrupa’da, ülkede ve yaşadığı her alanda bu mücadeleyi omuzladı. Kürt halkı bu gün soykırım siyasetine karşı tüm alanlarda direniş içindedir, bu direniş ve mücadele ile Önder Apo’nun özgürlük hamlesi başarıya ulaşacaktır” dedi. 

Zübeyde Zümrüt, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” kampanyasının ikinci aşaması için 16 Kasım’da Almanya’nın Köln kentinde yapılacak miting ve yürüyüşe katılım için çağrıda bulundu. 

Engin Sever ise 26 yıl önce Abdullah Öcalan’a karşı başlatılan komplo sürecinin bu tecrit ve soykırım ile sürdürüldüğünü belirterek, “Önder Apo’dan 42 aydır haber alınamıyor. Kürt halkı her gün, alanlarda Önder Apo’ya özgürlük haykırıyor. İşgalci Türk devleti, KDP ihaneti ve DAİŞ’in yardımı ile Medya Savunma alanlarında soykırımda başarılı olmak istiyor. Ancak, bu halkın çocukları, Zap’da Avaşin’de, Metina’da direniyor. (İşgalciler) Başarılı olamayacaklar. Önder Apo Özgürlüğü için Avrupa, ülke her tarafta bir mücadele var. Bu mücadele ile biz İmralı kapılarını yıkacağız ve Önder Apo’yu Özgür kılacağız” dedi. 

TJK E adına ise Ayten Kaplan, kitleye hitaben Almanca bir konuşma yaptı. 

Program RASTAK grubun müzik dinletisi ile devam ediyor.