Japonya’da sel felaketi: 6 ölü

Son iki gün içinde Japonya'nın merkezini vuran sel ve toprak kaymalarında 6 kişinin öldüğü açıklandı.

NHK televizyon kanalı ve diğer medya kuruluşları, ülkenin merkezini vuran sel ve toprak kaymalarında 6 kişinin öldüğünü duyurdu. 

Hafta sonu boyunca onlarca çamurlu nehir taşarak, 1 Ocak'ta meydana gelen ve en az 374 kişinin ölümüne neden olan depremden zarar gören bölgelerde büyük hasara yol açtı. 

Japon Meteoroloji Ajansı (JMA) “eşi benzeri görülmemiş ölçekte sağanak yağmur” bildirdi. 

Ishikawa iline bağlı kıyı kenti Wajima'da cumartesi ve pazar günleri arasında 540 mm'yi aşan yağışlar, kayıtların tutulmaya başlandığı 1976 yılından bu yana kaydedilen en şiddetli sürekli yağışlar oldu.

Japon Denizi kıyısındaki Ishikawa ilindeki yerel yetkililer yaklaşık 110.000 kişiyi tahliye etmeye çağırırken, JMA bölge için maksimum acil durum alarmı verdi. 

Su basan binalara ek olarak, çok sayıda toprak kayması yolları kapatırken, yaklaşık 6.200 ev elektriksiz kaldı ve en az 1.700 evde akan su yoktu. 

Sel felaketi, bu yılın başlarında meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremin mağdurlarının hala yaşadığı Wajima ve Suzu'daki sekiz geçici barınma merkezi de dahil olmak üzere birçok evi etkiledi. 

Ordu, Japon Denizi boyunca uzanan tüm kırsal bölgeyi desteklemek üzere göreve çağrıldı. 

Japonya'da yağışlar son yıllarda ülkenin çeşitli bölgelerinde rekor seviyelere ulaştı, sel ve toprak kaymaları zaman zaman ölümle sonuçlandı. 

Uzmanlar iklim değişikliğinin bu olayların sıklığını, yoğunluğunu ve öngörülemezliğini arttırdığını düşünüyor.