Oxfam: BM Genel Kurulu’nda küresel oligarşinin gölgesi dolaşıyor

Eşitsizliğe karşı ve daha fazla ekonomik adalet için mücadele eden Oxfam konfederasyonu, “Milyarderlerin yönetimde olduğu bir dünyada ünlü Birleşmiş Milletler forumunun ağırlığı giderek azalıyor” tepkisinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (22-25 Eylül) toplandığı sırada bir rapor yayınlayana Oxfam,  “iklim krizi ve kalıcı yoksulluk ve eşitsizlik gibi kritik küresel sorunları ele almaya yönelik çok taraflı çabaların, eşitsizliği şiddetlendiren ultra zenginler ve mega şirketler tarafından baltalandığı” kaydetti.

Oxfam International Genel Direktörü Amitabh Behar, “Milyarderlerin yönetimde olduğu bir dünyada ünlü Birleşmiş Milletler forumunun ağırlığı giderek azalıyor” dedi. 

“Küresel Oligarşi Çağında Çok Taraflılık“ başlıklı raporda, “en zengin %1’lik kesimin dünyadaki tüm finansal varlıkların %43’ünü elinde tuttuğuna ve en yoksul %95’lik kesimden daha fazla servete sahip olduğuna” vurgu yapıldı. Bu veriler uluslararası bankacılık grubu UBS'in verilerine dayanıyor. 

MİLYARDERLER DÜNYA EKONOMİSİNİ KONTROL EDİYOR

Rapor, milyarderlerin dünya ekonomileri üzerinde benzeri görülmemiş bir kontrole sahip olduğuna işaret ediyor. 

En büyük 50 çok uluslu şirketin üçte birinden fazlasında milyarder bir CEO ya da ana hissedar olarak bir milyarder bulunuyor. Bu şirketlerin toplam piyasa değeri 13,300 milyar dolar. 

KÜRESEL İLERLEMEYİ ENGELLİYORLAR

Oxfam, ultra zenginlerin “kendilerini zenginleştirmek için uluslararası kuralları ve politika yapımını etkilerken, temel küresel ilerlemeyi engellediklerini” belirtti. 

Raporda ayrıca Küresel Güney ülkelerinin, gezegen nüfusunun %79'una ev sahipliği yapmalarına rağmen dünya zenginliğinin yalnızca %31'ine sahip oldukları ifade ediliyor. 

Bu tespitler ışığında Oxfam, yeni Birleşmiş Milletler Vergi Konularında Uluslararası İşbirliği Çerçeve Sözleşmesi taslağının ilerletilmesi, düşük ve orta gelirli ülkelerin borçlarının silinmesi ve bir pandemi durumunda uygulanacak fikri mülkiyet kurallarının gözden geçirilmesi için çok taraflı girişimlerde bulunulması çağrısında bulunuyor.