Bakanlık Amed Belediyesi'nin çok sayıda projesini engelledi
Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları, Türk Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından engellenen projeleri açıkladı.
Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları, Türk Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından engellenen projeleri açıkladı.
Amed Büyükşehir Belediyesi (DBB) eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, 5 aylık çalışmalarına dair kentteki gazetecilerle bir araya geldi. İskenderpaşa Konağı’nda yapılan buluşmaya çok sayıda gazeteci katıldı. Buluşmada, belediyenin yaptığı çalışmaları içeren bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Serra Bucak, yaptıkları birçok işe dair müfettiş görevlendirildiğini belirtti. Bucak, çok dilli eğitimin verildiği "Zarokistan" için de 2 mülkiye müfettişi görevlendirildiğine işaret ederek, "Demokles’in kılıcı gibi başımızda durmasından rahatsızız" dedi.
Ulaşım sorununa dair gelen soruyu yanıtlayan Serra Bucak, şöyle dedi:
"Gönül isterdi ki 5,5 buçuk ayda ulaşım filomuzu hızlıca güçlendirebilelim. Bu kadar hızlı olamıyor. Bu açıdan halkımıza bir özür de borçluyuz. 2 milyon nüfuslu büyük bir kent, hakikaten çok zorlanıyoruz. Biz 150 otobüs alma projesini meclisten geçirdik. Ancak bu tasarruf tedbirleri kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bize ‘Sadece hurdaya çıkan 14 otobüsün yerine yeni 14 otobüs satın alabilirsiniz’ yanıtı oldu. Soruyoruz bu kentin hangi eksiğini kapatabilir bu 14 araç? Tabii bunun mücadelesini vereceğiz. Bürokratik temelde Çevre ve Şehircilikle yapacağımız yazışmalarla bunu tersine çevireceğiz. En geç 2025 Şubat-Mart aylarında filoyu güçlendirebilecek, 70’i zorlayabilecek rakamlarla otobüs alarak, kentin ulaşımını iyileştirmek istiyoruz."
Serra Bucak, hafif raylı sisteme dair soruya şöyle yanıt verdi: "Bu sistem halkımızın sorunlarını çözebilecek bir sistem. Diğer ulaşım yollarına entegre olan bir sistem ve bu kenti büyük oranda rahatlatabilir. Ancak bunla da ilgili sıkışık bir durumla karşı karşıyayız. Keşke yerel yönetimlerin elinin rahat olduğu bir coğrafyada olsaydık. Şimdi bizim hafif raylı projemiz Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programında. Ama bu programda kalabilmemiz için bütün fizibilite ve revize çalışmalarını bitirmemiz lazım ki; 2025 yılının yatırım programından çıkmasın. Bunun için çalışıyoruz. En azından 2025 yılı içerisinde bu projede kalabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Muhakkak bu kente hafif raylı sistemi getireceğiz."
Eşbaşkan Doğan Hatun ise şu an kendilerini en çok zorlayan konuların başında temizlik sorunu olduğunu aktardı. Hatun, temizlikle ilgili ihale yapmak istediklerini ancak bakanlığın buna engel olduğunu söyledi. Doğan, ayrıca gaspçıların döneminde işe alınan temizlik işçilerinin iş yavaşlatıp, eksik iş yaptıklarını kaydetti.
Hatun, gaspçı döneminde işe alınan kişilerin aylarca çalışmadan maaş aldığına işaret ederek, "Onların almış oldukları raporları hakem heyetlerine gönderdik ama onlar hakkında herhangi bir işlemin yapılmadığını gördük. 7 saatlik çalışma saatlerini bile uygulamayan kayyum zihniyeti ile çalışan birçok çalışan var. Bunların dışında belediyede çalışmadan kayyum gelecek spekülasyonları yaydıklarını da biliyoruz" dedi.
ENGELLENEN PROJELER SIRALANDI
Eşbaşkan Serra Bucak, daha sonra 5 ayda yapmak istedikleri ve engellenen projeleri sıraladı:
“* Toplu taşıma araçlarımızın bekleme ve transferi için Yenişehir ilçesindeki bir arsanın tahsisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazı yazdık dönüş olmadı.
* Uzun yıllardır gündemimizde olan tramvay hattının deposu için Peyas (Kayapınar) Belediyesi’ne bağlı Talaytepe bölgesindeki bir arsanın tahsisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazı yazdık, olumsuz cevap verildi. İki defa olumsuz cevap aldık.
* Çok amaçlı spor kompleksi için Peyas Belediyesi Talaytepe’de bir arsanın tesisi üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptık, olumsuz cevap aldık.
* Sosyal hizmetlerin işsiz gençlerin istihdam yapılması için kurmak istediği mesleki eğitim kursları için Sur İlçesi Cevatpaşa Mahallesi istediğimiz bir parsel var. Bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yazı yazdık, olumsuz cevaplandı.
* Kültür Daire Başkanlığı'na bir protokolle tahsis edilen Keçi Burcu var. Restorasyonu bildiğiniz gibi belediyemiz tarafından yapılmış bir burç ve kullanım hakkının tahsise dönüşmesi için yapılan başvurumuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından reddedildi.
* Temizlik hususunda 4 merkez ilçenin yükünü biraz hafifletmek için, 6 ve 2014 protokolüne geri dönebilmek için ihale büyütelim dedik. Araç ve personel ihalesine, '6360 sayılı Büyükşehir Kanunu 49’uncu maddesinde belirtildiği üzere temizlik ilçe belediye tarafından yapılır' denilerek ret yanıtı verildi.
* Sur ilçesi Bağlar Mahallesinde bir mezarlık alanı istedik. Bu mezarlık alanının mülkiyeti hazineye bağlı bir yer. Defalarca yazmamıza rağmen buna bir cevap alamadık. Söz konusu yerin 20 yıllık ot bedelini 1 milyar 148 milyon karşılığında ödemiş. Valilikten onay alınmış, ama tapu devri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yazı bekliyoruz. Bu ötelenebilecek bir konu değil. Bu bir avuç toprak, bu kentte bir daha bir pandemi olursa ya da farklı bir şey yaşandığında ne yapacağımızı bilemeyebiliriz. Bununla ilgili acil kodlu görüşme istedik. Bu ve benzeri konularda ya taleplerimiz engelleniyor ya da cevapsız kalıyor.”