İran, Afgan göçmenleri engellemek için 10 km’lik duvar ördü

İranlı bir askeri yetkili Afgan göçmenlerin ülkeye giriş yaptığı ana geçiş noktası olan sınır hattına 10 kilometreden uzun bir duvar inşa ettiklerini açıkladı.

Yerel basına açıklamada bulunan kara kuvvetleri komutan yardımcısı General Nuzar Nemati, “Sınırda 10 kilometreden fazla duvar inşa edildi ve 50 kilometre daha inşa edilmesi planlanıyor” dedi. İran Afganistan ile 900 km'lik bir sınırı paylaşıyor.

9 Eylül'de İçişleri Bakanı İskender Mumeni sınırların “tamamen” kapatıldığını duyurdu ve ülkenin “artık bu kadar çok sayıda Afgan göçmeni kabul edemeyeceğini” sözlerine ekledi.

Taliban'ın 2021 yılında Kabil'de iktidarı ele geçirmesinden bu yana İran'a Afgan göçmen akışı arttı.

Ağustos ayında yayınlanan son hükümet rakamlarına göre, ülke “2,7 milyondan fazla yasal Afgan mülteciye”, yani “tüm yasal göçmenlerin %97'sine” ev sahipliği yapıyor. 

Hükümet, İran topraklarındaki Afgan göçmenlerin toplam sayısını vermedi. Ancak bir parlamento üyesi olan Abulfazl Turabi, yakın zamanda sayılarının “altı ila yedi milyon arasında” olduğu tahmininde bulundu. Bazıları ise Afgan göçmen sayısını 8 milyon olarak veriyor. Bunların çoğu büyük şehirlerde düşük ücretlerle, çoğunlukla inşaatlarda ya da küçük işletmelerde çalışıyor.

10 Eylül günü bir açıklama yapan İran güvenlik güçleri komutanı Ahmed-Reza Radan, yetkililerin Mart 2025 sonuna kadar iki milyon belgesiz göçmeni sınır dışı etmek istediğini belirtmişti.