Zeydan Wan’ın afet bölgesi ilan edilmesini istedi

Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, sel ve taşkınlar ardından ilin afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

Wan’da meydana gelen sağanak yağış Rêya Armûşê (İpekyolu), Serav (Saray) ve Elbak (Başkale) ilçelerinde sel ve taşkınlara yol açtı. Devlet Su İşleri'nin (DSİ) temizliğini yapmadığı kanallar taştı, maddi zarara neden oldu. 

Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın da aralarında olduğu heyet, yağışlardan etkilenen Serav'da Qerehîsar ile Elbak'ta Gûlik mahallesini ziyaret etti. Qerehîsar, son bir haftada üç kez sel ve su taşkınlarına maruz kaldı. 

Mahalle sakinleriyle buluşan Zeydan, "Hep söylüyoruz biz afetlerin önüne geçemeyiz. Fakat alacağımız tedbirlerle bunların etkilerini en aza indirebiliriz. Bizim görevimiz de budur” dedi. 

Zeydan, “Ancak özellikle Qerehîsar köyünde bu yıl üçüncü sel felaketi ve bizim de buraya üçüncü gelişimiz. Elbette köyün durumu, konumu aslında biraz yerleşmeye müsait olmayan bir noktadadır. Taşkın risklerinin sınırları içerisinde olan yapılaşmalar da var. Hükümet, devlet tarafından bu köyün hızlı bir şekilde afet bölgesi ilan edilmesi, yeni bir yerleşim yerinin köylülere, vatandaşlara oluşturulması gerekiyor. Bunun da hızlı bir şekilde gerçekleşmesi lazım.” diye ekledi.  

DSİ sorumluluğunda olan derelerde ıslahın yeterli düzeyde yapılmadığı eleştirisinde bulunan Zeydan, "Buradaki tahkimat duvarlarının yetersiz ve güçsüz olduğunu bir kez daha belirtmek istiyoruz” dedi. 

Zeydan, “Dolayısıyla ileriki süreçlerde can kayıplarının önüne geçme adına bir an önce buranın afet bölgesi ilan edilmesi bu süreç ilerlerken de gerekli tedbirlerin alması adına devlet su işlerini bir kez daha sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor” çağrısında bulundu. 

DEM Parti Wan İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi ciddi bir mağduriyetin yaşandığını belirterek, “Bir an evvel burayı afet bölgesi ilan edip bu köyün burada başka bir yere sağlıklı bir yere taşımamız gerekiyor. Yetkileri bu anlamda görev almaya yetkilerini yerine getirmeye davet ediyoruz." şeklinde konuştu.