DBP: Eş Genel Başkanımızın yargılaması durdurulmalı

DBP Hukuk Komisyonu, Eş Genel Başkan Çiğdem Kılıçgün Uçar hakkındaki yargılamanın durdurulması gerektiğini belirtti.

ÇİGDEM KILIÇGÜN UÇAR

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Hukuk Komisyonu, Eş Genel Başkan Çiğdem Kılıçgün Uçar hakkında devam eden yargılamalara dair yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada şöyle denildi:

"Günümüzde iktidar ve ortaklarının dışında kalan tüm kesimlerin siyaset yapma hakkının engellenmesi, baskı altına alınması ve yargının da egemenin amacına hizmet eden bir araç haline gelmesi, yine Anayasa’da yer verilen ‘demokratik ve hukuk devleti’ olma iddiasındaki bir devletin, ne denli çelişkide olduğunun kanıtıdır.
(...)
Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vermiş olduğu ihlal kararlarının uygulanmaması, iktidarın doğrudan yargıya müdahalesi, uluslararası denetim mekanizmalarının işlevsizliği karşısında daha da cesaretlenen yerel mahkemeler, dokunulmazlık hakkının gasbına dönük tutum sergilemeye devam ediyor.”

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar’ın İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasının devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Anayasa Mahkemesi, milletvekilleri yargılamalarının, yasama faaliyetlerini engelleyici bir şekilde sürdürülmesinin Anayasaya aykırı olduğuna dair kararlar vermiştir. Milletvekilinin yargılanmasının hem yasama yetkisini hem de siyaset yapma hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle durdurulması gerektiğine karar verdiği örnekler mevcuttur. Yasama dokunulmazlığının gerekliliğini ve temsilin korunması gerektiği ise tartışmasızdır. Dolayısıyla Eş Genel Başkanımız Çiğdem Kılıçgün Uçar hakkında Anayasa Mahkemesi önünde bulunan başvurunun sonuçlanması gerektiğini, yerel mahkemece değerlendirme yapılmayan diğer dosyasında ise ivedilikle yargılamanın durdurulması kararı verilmesi gerektiğini belirtiyoruz.”