Rabia Önver soruşturması: Türk savcıdan 'yanıltıcı' iddia

Colemêrg’te devletin uyuşturucu ve fuhuş ticaretini deşifre ettiği için soruşturma konusu olan JINNEWS muhabiri Rabia Önver, savcı tarafından “yanıltıcı bilgiyi alenen yaymakla” suçlandı.

Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde yaşayan JINNEWS muhabiri Rabia Önver’in evi, yaptığı bir haber nedeniyle 20 Eylül günü polis baskınına uğradı. 

Baskının, Colemêrg’teki fuhuş ve uyuşturucu trafiğine ilişkin “Colemêrg’te özel savaş” başlıklı dosya haber nedeniyle yapıldığı öğrenildi. 

Hakkari Cumhuriyeti Başsavcılığı, kadın gazeteci hakkında “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla soruşturma başlattığını ve dijital materyallere el koyma kararı aldığını duyurdu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Colemêrg Şubesi, sanal medya hesabında yaptığı açıklamada "Müvekkilimiz gazeteci olup halkın haber alma hakkını gözeterek habercilik yapmıştır. Mesleğini icra ederken yaptığı haber nedeniyle evinin aranması, mesleğini icra etmede büyük öneme sahip olan dijital materyallerine el konulmaya çalışılması basına yargı eliyle adeta gözdağı verildiğini göstermektedir. ‘Basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı’ demokrasinin vazgeçilmezidir. Demokrasiyle yönetilen bir ülkede basının yargı eliyle susturulmaya çalışılması, demokrasiye, yargıya güvene vurulan ağır bir darbedir.” diye tepki gösterdi. 

ÖHD, yürütülen soruşturmayla basın özgürlüğü ve halkın haber alma özgürlüğünün ihlal edildiğini vurgulayarak,  “Bu nedenle yapılan bu uygulamadan bir an önce dönülmesini ve hukukun genel ilkelerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz” dedi.