Sadr ABD’nin Irak’taki diplomatik varlığını azaltmaya çağırdı

Irak’ın etkili şii lideri Muktada es-Sadr, ABD’nin Irak’taki diplomatik misyonlarını azaltması çağrısında bulundu.

Ulusal Şii Akımı’nın lideri Muktada es-Sadr, İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayarak Filistinlileri zorla yerinden ettiğini ve bu eylemlerin “tüm dini ve insani değerlerle çeliştiğini” belirtti.

Bu durum karşısında ABD’nin tutumunu eleştiren Sadr, “ABD, İsrail’i dizginlemek yerine, onu açıkça destekleyerek adaleti ve uluslararası hukuku ihlal ediyor.” dedi.

Özellikle ABD’nin İsrail’e verdiği desteğin bölgedeki huzursuzluk ve çatışmaları körüklediğini savunan Sadr, “ABD, Filistin’de, Lübnan’da ve bölgedeki diğer yerlerde Siyonist terörü desteklemektedir” ifadelerini kullandı. 

Arap Birliği ile İslam İşbirliği Teşkilatı’nı daha kararlı bir tutum almaya çağıran Sadr, İsrail ile ilişkilerin tamamen sonlandırılmasını istedi. 

ABD’nin Arap ve İslam dünyasına müdahalelerine son verilmesi gerektiğini de savunan Sadr, özellikle diplomatik ve ekonomik bağların koparılmasının zorunlu hale geldiğini belirtti. 

Sadr, Irak hükümetine de çağrıda bulunarak, parlamentonun ABD’nin Irak’taki diplomatik varlığını azaltmak için şiddet içermeyen bir karar alması gerektiğini söyledi.