ABD: Rusya ile tansiyonu düşürmek için bir yol bulunabilir

Geçtiğimiz hafta Kongre’nin Rusya’ya yönelik sert ekonomik yaptırımlarını onaylamak ‘zorunda kalan’ ABD yönetimi, bu ülkeyle ‘tansiyonun düşürülmesi için bir yolun bulunabileceğinde’ ısrarlı.

Filipinler’deki bir güvenlik forumuna katılan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Rusya’yla yaşanan gerginliklere değindi.

Rusya ile 2016 seçimlerine müdahale iddiaları nedeniyle bağların kopartılamayacağını savunan Tillerson, Washington ve Moskova’nın ‘tansiyonu düşürmek için bir yol bulabileceğinin’ altını çizdi. Tillerson, Rusya’yla ortaklaşa çalışabilecekleri alanlar bulmaları gerektiğini söylerken, ‘anlaşmazlık olan alanlarda’ ise ‘yeni yollar aramaya devam etmeleri’ ihtiyacını vurguladı.

Rex Tillerson, Rusya’nın Ukrayna’da 2015 yılında kararlaştırılan ancak sık sık ihlal edilen ateşkes konusunda yeniden görüşmelere başlama isteğinin olduğunu dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmesine de değinen Tillerson, Rusya’nın ABD diplomatik çalışanlarının yüzde 60 azaltılması kararına Eylül ayında karşılık verileceğini belirtti.

Dün bir açıklama yapan Lavrov da, ABD yönetiminin ‘karmaşık konularda yükselen gerginliklere rağmen’ diyalog içinde olunması isteğinin olduğunu söylemişti.