ABD seçim soruşturması: Trump’ın kampanya şefine baskın

ABD’de 2016 seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiğine dair soruşturma kapsamında Başkan Donald Trump’ın eski seçim kampanya şefinin evinde arama yapıldığı bildiriliyor.

Kasım 2016’da Donald Trump’ın Demokrat aday Hillary Clinton’a karşı kazandığı seçimlerde, Rusya’nın devreye girdiği ve Clinton’a ait gizli bilgileri Trump’ın ekibine sunduğu iddia edilmişti. Trump’ın oğlu Donald Trump Jr.‘nin Rusya’dan bir avukatla yaptığı gizli görüşme de iddialar arasındaydı.

Washington Post gazetesinde yer alan haberde, Trump’ın 2016 yazına kadar seçim kampanyasını yöneten ekibin başında olan Paul Manafort’un evinin arandığına dair bilgilere yer verildi.

Haberde, 26 Temmuz’da gerçekleştiği bilinen aramaya izin verilmesi için federal yargıca, Manafort’un ‘önemli bilgi ve belgeleri gizlediği’ argümanının sunulduğu belirtildi. Ancak soruşturma ekbinin yaptığı aramada ne tür bilgi ve belgelere ulaşıldığı bilinmiyor.

TRUMP’IN OĞLUYLA BİRLİKTE RUS AVUKATLA GÖRÜŞTÜĞÜ İDDİA EDİLİYOR

Paul Manafort’un  Donald Trump’ın oğlu ile birlikte Rusya’dan bir kadın avukatla görüştüğü ve bu kişinin Trump’ın rakibi Hillary Clinton’a ‘zarar verebilecek’ bilgileri sunmayı teklif ettiği iddia edilmişti. Bu iddia, Trump’a ve seçim kampanyası ekibine yönelik soruşturmanın önemli bir ayağını oluşturuyor.

Manafort, Trump’ın seçim ekibine dahil olmadan önce de Rusya’ya sığınan eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e danışmanlık hizmeti vermişti. Politico dergisinde yer alan bir iddiada, Manafort’un ‘Rusya’daki sıkı ilişkilerinin Trump’ın ekibinde rahatsızlık yaratması’ üzerine Ağustos 2016’da istifa ettiği bilgisine yer verilmişti.

2016 seçimlerine yönelik soruşturmayı yürüten ekibe göre, Moskova’dan talimat alan hackerler tarafından seçim kampanyasına müdahale edilmiş ve Clinton’un kampanya ekibinin mailleri hacklenmişti. Ancak Rusya kaynaklı bu müdahalenin seçim sonuçlarını ne denli etkilediği kestirilemiyor.