ABD seçimleri: Wisconsin’de oyların yeniden sayımı yapılacak

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 8 Kasım’da yapılan ve Donald Trump’ın kazandığı başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton’u ümitlendirecek bir gelişme yaşandı.

Ekolojist aday Jill Stein, Trump’ın küçük farkla kazandığı Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılması için başvurdu.

Oyların yeniden sayılması amacıyla itiraz başvurusunun yapılması için Wisconsin eyaletinde resmi olarak süre ABD saatiyle 25 Kasım saat 17’de dolacaktı. Sürenin dolmasından hemen önce Jill Stein tarafından başvurunun yetkili kuruma iletildiği duyuruldu.

Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Stein, başvuruyu yaptıklarını ve oyların yeniden sayımının önümüzdeki hafta başlayacağını duyururken, yeniden sayım için gerekli paranın sağlanması için yardım çağrısı yaptı.

ABD seçimlerinde yüzde 1 oy alan Stein, Wisconsin, Pensilvanya ve Michigan eyaletlerindeki sonuçların Trump lehine değiştirilmiş olabileceğine dair uzmanların açıklamalarını gerekçe göstererek, oyların yeniden sayılması için kampanya başlatmıştı.

Uzmanlar, elektronik olarak kullanılan oylarda Hillary Clinton’un rakibi Donald Trump’a göre genele oranla çok daha düşük sonuçlara ulaşmasını buna gerekçe göstermişlerdi.

Şüphelerin olduğu diğer iki eyalette ise itirazların 28 ve 30 Kasım’a kadar yapılması gerekiyor. Wisconsin’in 10, Michigan’ın 16 ve Pensilvanya’nın 20 seçici üyesi bulunuyor.

Toplam 538 seçici üyenin olduğu ABD seçimlerinde Trump 306, Clinton ise 232 delege kazanmıştı.