ABD seçimlerinde Trump’ın zaferi kesin gibi

ABD başkanlık seçimlerinde beklenenin aksine önemli eyaletlerde kazanmasıyla birlikte Donald Trump’ın zaferi artık kesinleşti gibi.

51 eyalette 538 seçici delegenin belirleneceği seçimlerde şu ana kadarki sayımlara göre Donald Trump 244 delege kazanırken, Hillary Clinton ise sadece 215 delegede kaldı.

Cumhuriyetçi Parti adayı Trump ile Demokratların adayı Clinton arasında geçen seçimde Pensilvanya, Michigan, Wisconsin gibi başa baş giden eyaletlerin sonuçları beklense de, bu eyaletlerde de Trump az farkla da olsa önde gidiyor ve artık kazanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Tartışmalı açıklamalarıyla seçim kampanyasına damga vuran Trump’ın kazandığı eyaletler şunlar oldu: Alabama, Arkansas, Arizona, Batı Virginia, Florida, Georgia, Güney Dakota, Güney Karolina, Indiana, Idoha, Iowa, Kansas, Kentucky, Kuzey Dakota, Kuzey Karolina, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, Oklahoma, Ohio, Kentucky, Indiana, Teksas, Tennessee, Utah, Wyoming.  

Hillary Clinton ise Colorado, Connecitut, Delaware, New Mexico, Virginia, Rhode Island, Illinois, Nevada, New York, Vermont, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Oregon ve  Washington eyaletlerini kazanabildi.

Ülke genelindeki oy toplamında Trump yüzde 48,2, Clinton ise yüzde 47,2 oya ulaştılar.

Clinton’un Pennsilvanya, Florida, Michigan gibi toplamda 59 delegesi olan eyaletlerde kazanamaması da sonuçlarda etkili oldu.

SENATO, TEMSİLCİLER MECLİSİ VE EYALETLERDE DE CUMHURİYETÇİLER ÇOĞUNLUKTA

Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin daha önceki çoğunluğu koruduğu görülüyor. Son sonuçlara göre halen 16 seçim çevresinin galibi belli olmasa da, Cumhuriyetçiler 230 sandalye kazanırken, Demokratlar ise 189’da kaldı.

Senato’nun 34 üyesinin 12’sini Demokratlar, 17’sini ise Cumhuriyetçiler kazandı. 5 sandalye için ise sonuçlar beklenirken, Cumhuriyetçi Parti’nin toplamda 48, Demokrat Parti’inin ise 45 sandalyesi bulunuyor.

Eyalet valilerine yönelik seçimlerde de Cumhuriyetçi Parti zafer kazandı. Son sonuçlar itibariyle Cumhuriyetçilerin yöneteceği eyaletlerin sayısı 31’e yükselirken, Demokratlar 14’de kaldı. Diğer eyaletlerde de sonuçlar bekleniyor.