ABD seçimlerinde Trump önde gidiyor

ABD başkanlık seçimlerinde beklenenin aksine Donald Trump’ın önemli eyaletlerde kazanmasıyla birlikte oldukça dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı.

51 eyalette 538 seçici delegenin belirleneceği seçimlerde şu ana kadarki sayımlara göre Donald Trump 168 delege kazanırken, Hillary Clinton ise halen 131 delegede.

Cumhuriyetçi Parti adayı Trump ile Demokratların adayı Clinton arasında geçen seçimde şu ana kadar 31 eyalette sonuçlar netleşti.

Trump, Arkansas, Oklahoma, Ohio, Kentucky, Indiana, Batı Virginia, Güney Karolina, Tennessee, Alabama, Mississippi, Wyoming, Teksas, Güney Dakota, Kuzey Dakota, Nebraska, ve Kansas eyaletlerinde kazanarak, 168 delegeye ulaştı.

Clinton ise Colorado, New Mexico, Virginia, Rhode Island, Illinois, New York, Vermont, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Delaware ile başkent Washington DC ve Connecticut eyaletlerini kazanarak 131 delegeye ulaştı.

Ülke genelindeki oy toplamında Trump yüzde 49,2, Clinton ise yüzde 46,5 oy oranına sahip.

Clinton’un kazanabilmesi için Pennsilvanya ve Kaliforniya gibi büyük eyaletlerden ziyade çok sayıda diğer eyaleti kazanması gerekiyor. Seçimlerin sonucunun Minnesota, Wisconsin, Michigan ve Georgia gibi eyaletlere bağlı iken, Wisconsin ve Georgia’da Trump önde görünüyor.

Ayrıca Florida’da oyların yüzde 96’sının sayıldığı halde Trump’ın oy oranı yüzde 49’da iken, Clinton yüzde 48 oy oranına sahip.