ABD ve Çin’den karşılıklı ekonomik misillemeler

Beyaz Saray, Çin ürünlerine yönelik 16 milyar dolarlık yeni ek gümrük vergileri getirdi. Pekin yönetimi de misillemede bulundu.

Amerikan gümrük ve sınır güvenliği idaresi, Pekin’e yönelik yüzde 25 yeni ek vergilerin yürürlüğe girdiğini açıkladı. Bu yeni tedbirden, Çin’den ithal edilen 279 kategorideki ürün etkileniyor.

Yeni Çin ajansı, ABD’ye yanıt olarak Amerikan mallarına yüzde 25 ek vergi uygulamaya konulduğunu duyurdu. Her iki ülkenin karşılıklı olarak ek vergi uyguladığı malların maliyeti 16 milyar dolar olarak ifade ediliyor. Çin’in ek vergi uyguladığı mallar arasında Harley-Davidson motosikletleri ve portakal suları da var.

ABD ve Çin yönetimleri daha önce de karşılıklı ek gümrük vergileri getirmişti. Bu ekonomik savaşta, Temmuz ayından bu yana iki ülkenin her biri, bir diğerine 50 milyar dolar değerindeki ithalata ek vergi uygulamış oldu. Yeni ek vergiler de yolda.

Pekin yönetimi, bu uygulamaya kesin bir şekilde karşı olduklarını belirtirken, gerekli misillemelerde bulunmaya devam edeceklerini açıkladı.