Afganistan’da kısmi ateşkes uzatıldı

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ülkede başlatılan bir haftalık kısmi ateşesin, devam edeceğini bildirdi. Gani, ABD ile Taliban hareketi arasındaki anlamadan bir gün sonra “tam bir ateşkes” umudunu ifade etti.

Talibanların Cumartesi günü ABD ile bir anlaşma imzalanması ile sonuçlanan kısmi ateşkesinden bu yana ülke genelinde saldırılarda önemli bir azalma yaşandı. Cumartesi imzalanan anlaşma kapsamında ABD ve ittifakları Afganistan’daki güçlerini 14 ay içerisinde tamamen çekmeyi taahhüt etti. Bu taahhüt, Talibanların ateşkes maddelerine uymasına koşullandırıldı. Talibanların, başta El Kaide ve diğer aşırılıkçı gruplarla bağlarını koparması ve güvenlik garantileri vermesini içeren anlaşmaya göre, Talibanlar ile Afgan hükümetinin de kalıcı barış için müzakerelere başlaması gerekiyor.

Kabil’de bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Eşref Gani, “Tam bir ateşkese ulaşmak amacıyla şiddetin azaltılmasına devam edilecek” dedi. Gani, bu kararı ülkedeki Amerikan güçlerinin komutanı General Scott Millet üzerinden Talibanlara ilettiklerini bildirdi.

AFP’ye konuşan Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Daha sonra açıklama yapacağız” dedi. Talibanların başlattığı süreç ateşkes yerine “şiddetin azaltılması” olarak tanımlansa da, son bir haftada saldırılarda önemli bir azalma yaşandı, bu da barış umudunun doğmasına ve sokaklarda spontane sevinç gösterilerine yol açtı. 40 yılı aşkın bir süredir sürekli savaş halinde olan ülkede, gerçek bir barış için halen yolun uzun olduğu belirtiliyor.

Gani ayrıca anlaşmada yer alan tutuklu takası maddesini reddetti. Hükümet imzacılar arasında yer almıyordu. Anlaşma maddesi, Talibanların elindeki bin kadar tutukluğu bırakmasına karşılık Afgan hükümetinin de 5 bin kişiyi serbest bırakmasını öngörüyor.

Gani, “5 bin tutukluyu bırakma yönünde bir taahhüt yok” derken, tutukluların serbest bırakılmasının ABD’nin değil Afgan hükümetinin yetki alanında olduğunu ifade etti.

Afgan hükümeti ile Talibanlar arasındaki müzakerelerin 10 Mart’ta başlaması gerekiyor. Anlaşmada, Amerikan askerlerinin çekilmesi, Afganlar arası müzakerelerin başlatılması önkoşuluna bağlanıyor.