Afrika Birliği Trump’ın Ortadoğu planını reddetti

Afrika Birliği yöneticileri, ABD Başkanı Donald Trump’in Filistin-İsrail sorununa ilişkin planını reddetti.

Afrika Birliği’nin yeni başkanı ve aynı zamanda Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Amerikan planını Apartheid rejimine benzetti.

Ramaphosa, “Bu bana, Güney Afrika’da yaşadığımız korkunç tarihi hatırlattı” dedi. Ramaphosa, bu Pazar günü Afrika Birliği’nin dönem başkanlığını Mısır Devlet Başkanı Abdul Fetah El Sisi’den aldı.

El Sisi, Addis Abeba’da yapılan zirvenin açılışında “Filistin davası her zaman Afrika halkının kalpleri ve ruhlarında olacak” dedi.

28 Ocak’ta ABD Başkanı Donald Trump tarından açıklanan plan, İsrail’in Batı Şeria’daki kolonilerindeki egemenliğini tanırken, toprakları parçalara bölünmüş Filistin’e, başkenti Kudüs’ün doğu varışlarında olan bir devlet kurmak için dört yıllık müzakereler öneriyor. Filistinliler planı reddederek İsrail yanlısı olduğu tepkisinde bulunuyor.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki, bu projenin bir kez daha Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği kararlarının ihlali olduğunu kaydetti. Faki, planın uluslararası istişarelerde bulunmadan hazırlandığını belirtti.