Afrika kıtası Covid-19 salgınına hazır değil

Yeni korona virüs salgını Covid-19’un Nijerya’da da ortaya çıkmasıyla Sahra Altı Afrika’sı ülkelerindeki sağlık sistemlerinin yetersizliğinden kaynaklı endişeler artıyor.

84 bini aşkın vakada 2 bin 900’e yakın ölümün yaşandığı Covid-19 salgınında Sahra Altı Afrika’sında ilk vaka, Nijerya’da tespit edilmişti. 25 Şubat’ta İtalya’nın Milano şehrinden Nijerya’nın Lagos şehrine gelen bir İtalyan’ın virüs taşıyıcısı olduğu anlaşılmıştı.

Nijerya Sağlık Bakanı Osagie Enahire, bu kişinin hastanede tedavi altına alındığını ve semptomlarının ‘endişe verici olmadığını’ duyurdu.

GERÇEKTEN SINIRLI SAYIDA MI?

Afrika’nın Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkelerde sadece bir vaka tespit edilirken, kuzeydeki ülkelerde de sadece Cezayir ve Mısır’da birer vakanın kesinleştiği duyurulmuştu. Ancak Çin ile sıkı ekonomik ilişkileri olan ve karşılıklı seyahatlerin yoğun gerçekleştiği Afrika kıtasına yönelik dünya sağlık otoriteleri temkinli.

SAĞLIK SİSTEMLERİNİN ZAYIF OLMASI ENDİŞELENDİRİYOR

Afrika ülkeleri konusunda endişeleri arttıran en önemli gerçek ise, sağlık sistemlerinin oldukça zayıf olması. 2013-2016 arasındaki Ebola salgınında 11 bini aşkın kişi yaşamını yitirirken, virüsün yayılmasının engellenmesinde ve vakaların tespitinde yetersiz kalındığı ortaya çıkmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan son açıklamada, Afrika ülkelerinde virüsün yayılmasından duyulan endişeye dikkat çekilmişti.

KONTROLLER VAR AMA UÇUŞLAR KESİLMEDİ

Virüsün Afrika’da yayılmasına yönelik endişelerin bir diğer dayanağı ise, birçok ülkenin halen Çin’e seyahatlere henüz bir sınırlama getirmemiş olması. Gabon veya Kenya gibi ülkeler Çin veya salgının olduğu riskli ülkelerden uçuşları sınırlasa da kıtanın en büyük havayolu şirketi Ethiopian Airlines uçuşlarına devam ediyor.