Afrika krizden çıkma stratejisini arıyor

Yaşanan ekonomik krizle birlikte daha da yoksullaşması riskine karşı Afrika ülkelerinin açıkladığı bir planla, krizin etkilerinin sınırlandırılması hedefleniyor.

Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada sağlık krizinin yanı sıra İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yanaki en ağır ekonomik kriz yaşanıyor. Krizin en çok etkileyeceği ve yüz milyonlarca yoksulu daha da zor duruma sokacağı kıta ise, Afrika.

Kıta genelinde hafta sonu itibariyle 62 bin civarında vaka tespit edilirken, şimdiye kadar 2 bin 200’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

YÜZDE 40’I GÜNÜ BİRLİK YAŞIYOR

Salgın nedeniyle 53 Afrika ülkesinden 42’sinde kısmi veya genel sokağa çıkma yasakları ile işletmelerin kapanması yönünde kararlar alınmıştı. Ancak bunun sonucu olarak ekonomik aktiviteler yavaşladı ve böyle geçecek her ay için 65 milyar dolarlık ekonomik kayıp yaşanacak. Bu ise her ay Afrika kıtasındaki ülkelerin milli gelirlerinin yüzde 2,5’inin düşeceği anlamına geliyor.

Bu Afrika kıtası için uzun süre kaldırılabilecek bir durum değil. Zira Afrika kıtasındaki 1,3 milyar insanın yüzde 40’ı günü birlik işlerde çalışarak geçimini sağlıyor.

NORMALE DÖNME STRATEJİSİ

Virüsün yayılma hızının düşmeye başlamasıyla birlikte Avrupa ve diğer kıtalarla birlikte uygulanan sokağa çıkma yasaklarının aşamalı olarak kaldırılacağı Afrika’da krizin etkilerini azaltma önlemleri de yayınlandı.

Merkezi Etiyopya’nın başkenti Addis-Abeba’da bulunan Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Afrika Ekonomik Komisyonu (CEA) tarafından 7 maddelik bir plan yayınlandı. Önerilerden oluşan planla bir yandan insan sağlığının korunması diğer yandan da kıtanın ekonomik gerileyişinin önlenmesi amaçlanıyor.

CEA tarafından getirilen öneriler arasında virüs bulaşan kişilerin tespit edilmesi ve testlerin yaygınlaştırılması bulunuyor. Ayrıca ekonomik faaliyetlerin aşamalı olarak başlatılması ve belli durumlarda bunun parça parça olması isteniyor.

Önleyici ve iyileştirici ilaçların sunulmasını isteyen CEA, salgının yayılma hızındaki düşüş veya artış hızına göre sokağa çıkma kısıtlamalarının gevşetilmesi veya yeninden devreye konması gibi öneriler getiriyor.

VİETNAM MODELİ ÖNERİLİYOR

Afrika’da bazı ülkelerde virüsün yayılma hızının düşmesine karşılık bazılarında vaka artışlarının haftada yüzde 30’lar düzeyinde seyretmesi endişe veriyor.

Buna karşın CEA, Vietnam’da uygulanan stratejinin de dikkate alınmasını istiyor. Virüsün ilk çıktığı ülke olan Çin ile bin 400 kilometrelik bir sınır paylaşan 95 milyon nüfuslu Vietnam’da, tehlikenin erkenden öngörülmesi ve tespit edilen vakaların hızlıca karantinaya alınması sayesinde şimdiye kadar sadece 270 civarında vaka ortaya çıktı.