Akdeniz’de yine facia: En az 8 göçmen öldü

Libya’dan İtalya’ya göçmen akını devam ederken, Akdeniz’de bugün en az 8 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı bildirildi.

İtalyan sahil güvenlik birimi Guardia Costiera’dan yapılan açıklamada, 4 ayrı tekne veya botla yola çıkarılan 500 kişinin kurtarıldığı bilgisi verildi. Açıklamada, 8 göçmenin ise cansız bedenine ulaşıldığı kaydedildi.

Libya ile İtalya arasındaki sularda kurtarma görevi yapan İspanyol yardım kuruluşu ‘Proactiva Open Arms’dan yapılan açıklamada, ticari bir geminin mürettebatı tarafından 8 göçmenin cenazesine ulaşıldı. Açıklamada, daha fazla göçmenin yaşamını yitirmemesi için kurtarma çalışmalarının devam ettiği dile getirildi.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre 1 Ocak’tan bu yana Akdeniz üzerinden Avrupa ülkelerine 110 bini aşkın göçmen ulaştı. Bunlardan 95 bin kadarı İtalya’ya gelirken, tespit edilebildiği kadarıyla 2 bin 385 göçmen de boğularak can verdi.

YARDIM KURULUŞLARININ FAALİYETİ ENGELLENİYOR

İtalya İçişleri Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu son bir düzenlemeyle, Akdeniz’deki kurtarma çalışmalarına katılacak yardım kuruluşlarına ciddi sınırlama getiriliyor.

Bu kuruluşların Libya kara sularındaki faaliyeti engellenirken, kurtarma çalışmaları esnasında İtalyan polisinin gemilerine alınmasına izin vermeleri dayatılııyor. Yine kurtarılan mültecilerin İtalyan yetkililerin izni olmadan başka gemilere nakledilmeleri yasaklandı.

Bu yeni kuralları şimdiye kadar kurtarma faaliyetlerine katılan 9 önemli uluslararası yardım kuruluşundan sadece üçü kabul ettiğini duyurdu.

Uluslararası yardım kuruluşları geçtiğimiz yıl Akdeniz’deki kurtarma operasyonlarının yüzde 26’sını, bu yılki operasyonların ise yüzde 35’ini gerçekleştirirken, İtalyan sahil güvenlik birimleriyle ticari gemilerin yanında önemli bir rol oynuyorlar.