Allavi’den güven oylaması için parlamentoya çağrı

Irak’ta protesto eylemleri sonucunda hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Allavi, belirlediği bakanlar için parlamentodan Pazartesi güven oylaması yapmasını istedi.

Devlet televizyonunda kısa bir açıklama yapan Allavi, “onlarca yıldan beridir ilk kez herhangi bir partinin adayının yer almadığı bağımsız bir hükümet önerisinde bulunduğunu” savundu.

Allavi, bu kabinenin göreve başlaması için Parlamentoyu 24 Şubat Pazartesi günü olağanüstü toplanarak güven oylamasında bulunmasını istedi. Parlamento mevcut durumda tatilde bulunuyor.

Allavi, 1 Şubat günü Cumhurbaşkanı Berham Salih tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Salih, partilerden bir aday üzerine anlaşmalarını aksi halde kendisinin bir aday belirleyeceği yönünde ültimatom vermişti.

ANAYASA 2 MART’A KADAR ZAMAN TANIYOR

Bu kez sokakları baskısı sonucu istifa eden mevcut Başbakan Adıl Abdulmehdi, 2 Mart’ın ötesinde bu görevde kalmasının ne adil ne de uygun olmayacağını söyledi. Anayasa’ya göre en geç 2 Mart’ta yeni başbakanın göreve başlaması gerekiyor. Abdulmehdi, boşluk yaşanmasının “çok tehlikeli” olduğunu savundu.

Protesto hareketi, Allavi’nin de başbakanlığını reddediyor. Allavi’nin daha önce mevcut sistemde iki kez bakanlık yapması bu tepkilerin kökeninde yer alıyor. Eylemciler, sistemin köklü bir reformdan geçirilmesi ve tüm siyasi sınıfın yenilenmesini talep ediyor.

Irak’ta protesto eylemleri 1 Ekim’den beri sürüyor. Şimdiye kadar 550 dolayında kişi hayatını kaybetti, 30 bin dolayında kişi de yaralandı.

Kurulacak hükümetin, yeni bir seçim yasası kapsamında genel seçimlere ülkeyi götürmesi gerekiyor. Seçim yasası Parlamento tarafından kabul edildi ancak Cumhurbaşkanı’nın da onaylaması gerekiyor.

YERİNE GETİRİLMEYEN İKİ GELENEKSEL SÜREÇ

Geleneksel olarak, milletvekilleri güven oylamasından önce bakan adaylarının CV’lerini elde ediyor. Adayların isimleri aynı zamanda Baas’tan arındırmakla görevli komisyona gönderiliyordu. Bu komisyon, adayların daha önce Saddam Rejimi döneminde görev alıp almadığını inceliyor. Ancak bu iki prosedürün hiç biri henüz başlatılmadı.

GÜVENOYU GARANTİ DEĞİL

Mevcut durumda çok parçalı bir yapıya sahip olan parlamento olağanüstü oturuma çağırsa bile, hükümet kabinesinin güvenoyu alması garanti değil.

Allavi, doğrudan Iraklılara da seslenerek, Anayasal sürenin sonuna kadar bir hükümet ortaya çıkmazsa, “istikrarsızlık için çalışan partilerin olduğu anlamına geleceğini” belirtti. Allavi, bunu da “mezhepçilik ve yolsuzluğun” sürmesi için yapılmış olacağı suçlamasında bulundu.