Almanya Avrupa’nın en donanımlı silahlı gücü olmak istiyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna krizinin gölgesinde Avrupa’nın en donanımlı silahlı gücü olmak istediklerini açıkladı.

Parlamentoda bir konuşma yapan Başbakan Olaf Scholz,  ülkesinin “dostlarla” çevrili olacağı konusunda yıllarca süren “yanlış” analizlerden sonra, Almanya’nın “Avrupa’nın en iyi donanımlı silahlı gücü” olması gerektiğini savundu.

Avrupa ülkelerinin NATO bünyesinde gücünü arttırması gerektiğini de savunan Scholz, "Kıtanın merkezinde yer alan ve en büyük ekonomik güce sahip en kalabalık ulus olarak, ordumuz Avrupa'da konvansiyonel savunmanın dayanağı, Avrupa'nın en donanımlı silahlı gücü olmalıdır" dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşı, Alman savunma politikasında da bir dönüm noktası olarak fırsata dönüştürüldü. Hükümet, orduya ait ekipmanların yenilenmesi için 100 milyar euro özel fon oluşturdu.

Scholz, “Eski bir Alman savunma bakanı, sadece dostlarla çevrili olduğumuzu düşünüyordu. Gerçek şu ki, siyaset, ekonomi ve toplumun büyük bir kısmı bu teze çok isteyerek inandı ve bundan önemli sonuçlar çıkardı” diye yakındı.

Sosyal Demokrat Başbakan, "Bugün bildiğimiz gibi, özellikle Alman ordusunun durumuna bakarsak, yanlış sonuçlardır" diye ekledi.

Olaf Scholz ayrıca, geçen yıl Afganistan'da olduğu gibi Avrupa yurttaşlarının tahliyesi veya Irak, Mali ya da Nijer’de olduğu gibi bir Avrupa danışma yada eğitim misyonu gibi "görevler gerçekleştirebilecek" bir "Avrupa karargahı" kurmaktan yana olduğunu söyledi.