Almanya’da bir eyalette daha SPD-Die Linke-Yeşiller koalisyonu

Almanya’da önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimler öncesinde sol partilerin olası koalisyonlarına ilişkin tartışmalar devam ederken, eyaletler bazında ikinci SPD-Die Linke-Yeşiller koalisyonu kuruluyor.

Eylül ayında seçimlerin yapıldığı Berlin eyaletinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) öncülüğünde sol koalisyon hükümeti kurulmasında uzlaşıldı. SPD’nin eyalet başbakanlığına Michael Müller’i aday göstereceği yeni koalisyon hükümetinde Sol Parti (Die Linke) ve Yeşiller (Grünen) katılıyor.

Koalisyon görüşmelerinde partiler uzlaşsa da, tüm partilerin eyalet kongrelerinde delegelerin onayının alınması gerekecek. Delegelerin 8 Aralık’ta Almanya’nın ikinci ‘kırmızı-kızıl-yeşil koalisyon’ olarak da bilinen bu koalisyona onay vermelerinin ise zor bir aşama olduğu yorumları yapılıyor.

Son olarak 2014 yılındaki seçimlerden sonra Thüringen eyaletinde Die Linke öncülüğünde SPD ve Yeşiller’le sol koalisyon kurulmuş, eyalet başbakanlığına ise Die Linke üyesi Bodo Ramelow getirilmişti.

Almanya’da Eylül 2017’de yapılacak genel seçimler için de SPD-Die Linke-Yeşiller arasında federal koalisyon hükümeti kurulmasına ilişkin tartışmalar geçtiğimiz aylardan itibaren gündeme gelmişti. 2005 ve son olarak 2013 yılındaki seçimlerde her üç partinin koalisyon için yeterli sandalyesi olmasına rağmen SPD, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve kardeş partisi CSU ile koalisyon hükümeti kurmayı tercih etmişti.