Almanya’da Gauck’un yerine Steinmeier aday

Almanya‘da önümüzdeki yıl görev süresi dolacak olan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un yerine iktidar partileri tarafından gösterilecek aday olarak Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier üzerinde uzlaşıldı.

Koalisyondaki Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki görüşmeler sonucunda SPD’li bakanın adaylığında uzlaşıldığı duyuruldu.

Steinmeier’in adaylığının kesinleşmesi halinde önümüzdeki yıl yapılacak seçimleri kazanması kesin gibi. Steinmeier, 2005-2009 yılları arasında CDU-CSU-SPD koalisyon hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak görev yapmış, 2013 yılında ise tekrar bu göreve getirilmişti.

Almanya’da cumhurbaşkanları 5 yılda bir Federal Meclis, Eyaletler Meclisi (Bundesrat) ile her eyalette seçilecek siyasi parti ve bazı halk delegelerinden oluşan Federal Assamble (Bundesversammlung) adlı sadece seçim amaçlı toplanan kurul tarafından belirlenecek. 630 Federal Meclis üyesine ek olarak bir o kadar da eyaletlerden belirlenecek seçici üyelerin büyük çoğunluğu zaten CDU-CSU ve SPD’den oluşacak.