Almanya’da gaz salınımları konusunda gevşetme

Kömür santrallerinden önümüzdeki on yıllarda çıkılmasının tartışıldığı Almanya’da hükümetin sağ ve sosyal demokrat ortakları arasında uzlaşma sağlandı.

Başbakan Angela Merkel’in başında olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU)’nun vazgeçmek istemediği kömür santralleri nedeniyle iklim hedeflerinin tutturulamamasından endişe ediliyordu.

2050 yılına kadar sera etkili gaz salınımlarının 1990 yılına oranla yüzde 80 ile 90 arasında azaltılmasının hedeflendiği Almanya’da kömür santrallerinin bu hedefleri olumsuz etkileyeceği biliniyordu.

Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel’in yaptığı açıklamada, kömür üretimi ve gaz salınımlarının azaltılması konusunda uzlaşma sağlandığı bildirildi.

Geçtiğimiz yıl Paris’teki COP21 iklim konferansındaki anlaşma vesilesiyle Almanya’nın yaptığı gaz salınımları vaatlerinde kısmen de olsa gevşetme söz konusu.

Varılan uzlaşıya göre, sanayi sektörünün karbondioksit salınımları 2030 yılına kadar yarı yarıya düşürülerek, yıllık 140-143 milyon tona geriletilecek. Ancak daha önceki vaatlerde sanayi kaynaklı karbondioksit salınımlarının yıllık en fazla 130 milyon ton olacağı dile getirilmişti.

Yeni uzlaşıya göre enerji sektöründeki gaz salınımları yüzde 61-62, ulaşım sektöründe yüzde 40-42 arasında, tarımda yüzde 31-34 arasında, inşaat sektöründe yüzde 66-67 arasında olacak. Ayrıca çöp dönüştürme esnasındaki salınımların da yüzde 87 oranında azaltılmasında ulzaşıldı.

Ülkedeki sol muhalefet ile birçok çevreci kuruluş, Almanya’nın iklim değişikliklerini önlemedeki vaatlerini yetersiz buluyor.

2022 yılında nükleer enerjiden tümüyle çıkacak Almanya’nın enerjisinin beşte birinden fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor. Bu enerji türlerinin 21’inci yüzyılda hem ekolojik dengeyi gözetmek hem de ekonomik büyümeyi garantiye almak amacıyla tercih edilmesi isteniyor.