Almanya Suudilere savaşta kullanılacak ateşleyiciler satacak!

Almanya’da diktatöryal ve baskıcı ülkelere silah ihracatının tam hız devam ettiğine dair yeni bilgiler ortaya çıktı.

Der Spiegel’in silah ihracatına izinlerden sorumlu Federal Güvenlik Konseyi (BSF) tarafından Federal Meclis’e gönderilen belgelere dayandırdığı haberine göre, Alman şirketler Suudi Arabistan’a topçu birliklerinde kullanılmak üzere ateşleme sistemleri satacak.

Satışları yapan şirketin Baden-Württemberg eyaletinde cephane ateşleme sistemleri üreten Junghans Microtec tarafından yapılacağı öğrenildi.

Alman Anayasası’na göre savaşlarda kullanılacak silah satışının yasak olmasına rağmen izin verilen bu satışlar tartışmalı. Suudilerin Yemen’deki iç savaşa dahil olması ve top ateşleme fitillerinin bu savaşta kullanılması ihtimali de yüksek.

Konuya ilişkin konuşan Sol Parti (Die Linke) Savunma Politikası Sözcüsü Jan van Aken, Alman hükümetinin Yemen’deki ölümlerden sorumlu olacağı uyarısında bulundu.

Düsseldorf’taki Rheinmetall şirketinin de Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurulacak bir savaş eğitimi merkezine ait parçaları satmaya hazırlandığını söyleyen Jan van Aken, tartışmalı satışlara izin verilmemesini istedi.

Geçtiğimiz günlerde Heckler&Koch adlı silah üreticisinin Suudi Arabistan’ın da aralarında olduğu baskıcı ülkelere satış yapmayacağı iddia edilmişti. Buna gerekçe olarak ise, Alman hükümetinden bu ülkelere satış izninin ‘kolay alınmaması’ gösterilmişti.

Ancak son yıllarda Almanya’da katlanan silah satışlarının önemli bir kısmının Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi tartışmaları ülkelere yapıldığı da biliniyor.