Avrupa’da son 25 yılın en büyük Amerikan tatbikatı

Avrupa’da son 25 yılın en önemli Amerikan tatbikatı gerçekleşecek. NATO, bu tatbikatın hedefinin Rusya olmadığını öne sürdü.

Defender-Europe 20 adı verilen tatbikat, Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleşecek. Avrupa’da son 25 yılın en kapsamlı Amerikan tatbikatı olarak değerlendiriliyor. 18 ülkenin ortak olacağı tatbikatta 37 bin asker harekete geçirilecek. Tatbikata Avrupa cephesinde özellikle Almanya, Polonya ve Baltık ülkeleri katılacak. İlk İngiliz gemisi, bu Pazartesi günü Belçika’nın Anvers limanına bekleniyordu.

Soğuk Savaş’ın ardından Avrupa’da askeri efektiflerin yıllarca azaltılması ardından, bu büyük tatbikatın 2014’te Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasıyla yaşanan stratejik altüst oluşu yansıttığı ifade ediliyor.

Tatbikata ABD’nin 20 bin dolayında ek asker katması bekleniyor. ABD’nin askeri gücünü göstermek amacıyla öngörülen tatbikat için, 9 bin asker zaten konuşlandırılmıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Pazartesi AFP’ye yaptığı açıklamada tatbikatın hedefinin Rusya olmadığını savundu.

Stoltenberg, bu tatbikatın “ABD’nin NATO ile Avrupa’nın özgürlüğü ve güvenliğine olan güçlü bağlılığını” gösterdiğini öne sürdü.

NATO Genel Sekreteri, “Özel olarak herhangi bir ülkeye yönelik değildir ve gerekli hallerde NATO’daki ittifaklarına yardım etmek için Avrupa’ya Amerikan güçlerinin hızlı bir şekilde konuşlandırılması kapasitesini göstermesi gerekiyor” dedi.

“NATO, bir savunma ittifakıdır ve sözkonusu olan bir savunma tatbikatıdır” diyen Stoltenberg, “Rusya ile bir çatışma aramıyoruz ama gerçek şu ki, bu ülkenin son faaliyetleri istikrarı ve güvenliği azalttı” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, “Rusya’nın iç sınırlarında kendisini güvende hissetme hakkı var ama aynı durum (NATO’ya) üye devletler için de geçerli” şeklinde konuştu.